- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Spas je u prirodi: Mogu li biljni preparati da istrebe koronu

© Sputnik / Ramilь SitdikovKrim
Krim  - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Efekti biljnih ekstrakata na kovid 19 aktivno se proučavaju u svetu. Nedavno su ruski vojni naučnici saopštili o stvaranju biološki aktivnog dodatka ishrani (BAD) koji šesnaestostruko smanjuje koncentraciju virusa korona kod pacijenata, a preventivnim i terapeutskim sredstvima smatra se mnoštvo prirodnih supstanci.
Kako se precizira, načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio je ranije u intervjuu za „Krasnu zvezdu“ da su istraživači 27. naučnog centra Ministarstva odbrane Rusije napravili biološki aktivni aditiv „KovBAD“ koji može da drugog dana primene prepolovi virusno opterećenje u nazofarinksu obolele osobe, a da šestog dana smanji opterećenje 16 puta.
„KovBAD“ sadrži ekstrakt aronije, ehinacee, fukoidana (polisaharida koji se nalazi u smeđim algama i telu nekih bodljokožaca), hidrolizat pacifičke lignje i druge materije prirodnog porekla koje pojačavaju protivvirusnu zaštitu. Preparat je već dobio sertifikat o državnoj registraciji. Biološki aktivni aditivi obično sadrže prirodne imunomodulatore koji slabe dejstvo virusa na telo, a kao rezultat toga, bolest teče sa manje komplikacija.
Međutim, postoje i prirodne supstance koje direktno ubijaju viruse, uključujući i SARS-CoV-2. One su poznate, pa ne zahtevaju dodatna bezbednosna ispitivanja, ali svakako neće zameniti farmaceutske proizvode.
U ranoj fazi bolesti, BAD pomaže da se izađe na kraj sa virusom, kaže profesorka biologije sa Univerziteta Džordž Mejson Anča Baranova i dodaje da generalno ima mnogo biljaka koje sadrže supstance pogubne po kovid.

Prirodne supstance protiv kovida

Klinička ispitivanja potvrdila su efikasnost mnogih biološki aktivnih supstanci protiv korone. Najviše ispitivanja posvećeno je kvercetinu – prirodnom jedinjenju iz grupe flavonoida.
Ima ga u luku, crnom grožđu, medu, citrusima i drugom voću i povrću. Zeleni čaj i borovnica posebno su bogati njime.
Ta supstanca ima antioksidativna, protivupalna i imunomodulatorna svojstva koja sprečavaju uništenje ćelijskih membrana slobodnim radikalima i može da poveća unutarćelijsku koncentraciju cinka, mikrokomponente koja potiskuje replikaciju RNK virusa. Kvercetin je testiran u Saudijskoj Arabiji i preporučen za prevenciju i lečenje blagih ranih simptoma kovida 19. Primer Saudijaca sledili su u Italiji, Turskoj, Pakistanu i Tunisu.
Istraživanja su pokazala da flavonoidi astragalin i kempferol vezuju dva glavna enzima virusa, 3CLpro i PLpro, i to čak i jače od antivirusnog preparata remdesivir. Fizetin, izorhamnetin i kempferol blokiraju S-protein virusa, dok kvercetin i kempferol takođe potiskuju polimerazu RdRp, koja je virusu potrebna za repliciranje RNK.
Podjednako se polažu nade u artemisinin — bioaktivno jedinjenje koje se nalazi u pelinu jednogodišnje biljke Artemisia annua. Koristi se za lečenje od malarije i nekih virusnih infekcija. Njegova bezbednost po ljude je dokazana.

Biljni preparati

Za sredstvima protiv korone se traga i među odavno registrovanim preparatima biljnog porekla.
S tim u vezi, britanski naučnici sa Univerziteta u Notingemu su zajedno sa kolegama sa Kineskog poljoprivrednog univerziteta u februaru prošle godine otkrili da je protiv kovida efikasan tapsigargin od ekstrakta biljke Thapsia gargantea. Taj preparat je primenjivan protiv tri glavna tipa respiratornih infekcija ljudi.

Laboratorijska istraživanja na ćelijskim kulturama i životinjama pokazala su da je tapsigargin koristan za prevenciju i lečenje, da sprečava replikovanje SARS-CoV-2 u ćelijama na najmanje dva dana, čak i nakon jedne primene.

U novom radu je zaključeno da tapsigargin nije ništa manje efikasan protiv alfa, beta i delta sojeva SARS-CoV-2. Pored toga, autori tvrde da se može primenjivati kao lek istovremeno protiv više infekcija, kao što su grip, kovid 19 i respiratorni sincicijalni virus, kao i da su vrlo male doze ponekad dovoljne da potpuno unište virus.
Sa svoje strane, biolozi sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su 17 potencijalno efikasnih jedinjenja, među kojima i čuveni dodatak ishrani laktoferin, protein dobijen iz kravljeg mleka. Autori istraživanja ističu da laktoferin suzbija širenje korone u svim ćelijskim modelima na nekoliko načina.

Voće, povrće i drugi proizvodi

Nedavno su nemački naučnici otkrili da sok od nara, sok od aronije i zeleni čaj pomažu kod gripa i virusa korona. Biljni polifenoli, uključujući flavonoide u tim napicima, suzbijaju kovid 19, ali samo u početnoj fazi kada je infekcija još u nazofarinksu.
Za prevenciju se preporučuje da se ovim sokovima i čajem ispiraju usta i grlo.
Italijanski naučnici su pokazali da biološki aktivne supstance sadržane u ekstraktu kore nara, pre svega polifenoli punikalagin i teaflavin, slabe interakciju između S-proteina kovida i ćelijskog receptora ACE2. Takođe su demonstrirali da sprečavaju aktivnost glavne proteaze kovida — 3CLpro, koji je virusu neophodan za replikaciju i opstanak u telu, što su potvrdili biolozi iz Bosne i Hercegovine i Srbije.
Razmnožavanje virusa sprečava kurkumin iz korena kurkume i katehina, kojeg u velikim količinama ima u zelenom i belom čaju, crnoj čokoladi, u voću i bobicama. Takvo dejstvo imaju i kempferol, kojim je bogat šipak, semenke kima, mirođija, sladić, pasulj i čaj, naringenin (polifenol kojim su bogati citrusi i paradajz), kao i dihidrokvercetin (bioflavonoid iz ekstrakta sibirskog ariša).
Istovremeno, nacionalni instituti američkog zdravstva u zvaničnom biltenu posvećenom biološki aktivnim dodacima pominje andrografis, ehinaceju, zovu i ženšen kao potencijalno efikasne biljke protiv virusa korona.

Tradicionalna medicina

Ženšen je jedna od retkih biljaka tradicionalne orijentalne medicine koja je dobro poznata u zapadnom svetu. U jugoistočnoj Aziji, posebno u Kini, od samog početka pandemije oslanjaju se na fitoterapiju.
Kineska nacionalna zdravstvena komisija odobrila je upotrebu biljnih narodnih lekova u kombinaciji sa zapadnom medicinom za pacijente sa kovidom 19 i izdala je nekoliko preporuka za lečenje biljem.
Članak, koji su pripremili naučnici iz Kine, Bangladeša, Malezije i Sjedinjenih Američkih Država, potvrđuje efikasnost tradicionalnih kineskih i ajurvedskih lekova protiv virusa korona. Neki od njih, kao što je Kan-Jang, poznati su i u Rusiji.
Međutim, stav stručnjaka je da sve to može samo malo da pomogne.
„Sada su suplementi BAD registrovani u mnogim zemljama. U Kini su to čuvene kineske biljne mešavine, stare hiljadama godina. Testirane su na virus korona, delotvorne su, ali niko kaže da spasavaju od kovida, naglasila profesorka Baranova.
I na sajtu Nacionalnih instituta za zdravlje priznaje se da „ne postoji istraživanje koje bi dokazalo da bilo koji dodatak ishrani može da spreči kovid 19 ili da značajno ublaži bolest“.
Sa američkim stručnjacima i njihovim kolegama saglasna je i Ruska agencija za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).
Otdыhaющie na lavandovom pole v okrestnostяh sela Turgenevka Bahčisaraйskogo raйona Krыma - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Kovid podstakao prodaju lekovitog bilja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala