- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prekretnica: Hiljade bespilotnih letelica omogućiće Rusiji da vodi rat novog tipa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaBespilotne letelice na vežbama "Kavkaz 2020"
Bespilotne letelice na vežbama Kavkaz 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Donedavno se razvoj i upotreba bespilotnih letelica nisu mogli smatrati jačom stranom ruskog Vojno-industrijskog kompleksa i Oružanih snaga. Međutim, 2021. godina je na neki način prekretnica, te će biti upamćena po brojnim događajima koji pokazuju radikalnu promenu odnosa prema borbenim dronovima, piše portal „Vzgljad“.
Kako se navodi, nakon raspada devedesetih godina prošlog veka mnogo toga je izgubljeno, pa su vodeću ulogu u pravljenju bespilotnih letelica preuzele SAD, Izrael i Turska. Međutim, ruske Oružane snage već nekoliko godina imaju prilično efikasne letelice koje su se pokazale u pravim borbama.
Masovna upotreba dronova demonstrirana je samo u Siriji. U periodu 2017-2018. godine Oružane snage Rusije imale su na hiljade bespilotnih letelica različite namene, ali se uglavnom radilo o dronovima za izviđanje i korekciju. Tada su se tek testirale bespilotne letelice pomoću kojih se oružje navodi na metu ili koje mogu samostalno da ga primenjuju.
Međutim, prošle godine je ponovo počelo da se ulaže u tu oblast, i to mudro.

Lutajuća municija, „Orion“, „Ohotnik“

Autor članka podseća da je televizija „Rusija 24“ u decembru 2021. u svom kratkom filmu „Rat dronova“ predstavila lutajuću municiju (dronovi-kamikaze). Na snimcima je prikazano kako Snage za specijalne operacije koriste te dronove. Naravno, za njih su oni veoma koristan instrument. Umesto da se pošalje specijalna grupa u pozadinu neprijatelja, zadatak se može rešiti jeftinim dronovima-ubicama za jednokratnu upotrebu.
Autor članka navodi da su potrebne udarne jedinice koje su spremne i sposobne da osiguraju masovnu upotrebu takvih dronova, ali da se danas sa sigurnošću može reći da je u Oružanim snagama Rusije već pokrenuto to pitanje i da postoji nada da će takve jedinice postati realnost u narednim mesecima.
Takođe, pretpostavlja se da će biti pokrenuta serijska proizvodnja naoružanih dronova „Orion“, jer je upravo izgrađena fabrika za njihovo konstruisanje. Za njih je spremno i specijalno lako naoružanje. Letelice su testirane u Siriji.
Po svemu sudeći, biće ubrzana i proizvodnja borbene bespilotne letelice „Altius“ sa ogromnim dometom leta. On će omogućiti izviđanje na velikoj udaljenosti.
Što se tiče čuvenog drona „Ohotnik“, napredak je već očigledan. Drugi primerak sa ravnim mlaznicama motora, koji je izvezen iz fabrike jasno nagoveštava da je blizu serijska proizvodnja.
Sve to će, prema rečima autora članka, pružiti Rusiji mogućnost da vodi rat novog tipa kojim su zasad u svetu u potpunosti ovladale samo Turska i delimično SAD.
Bespilotne letelice sa sitnom municijom čine rat mnogo jeftinijim. Meta za koju je dovoljno nekoliko kilograma eksploziva sa toliko će biti i uništena. Neće biti potrebe da se podiže mlazni lovac ili frontovski bombarder, neće morati da se sagorevaju tone kerozina, niti će se rizikovati život pilota.
U takvom ratu pitanje vojne moći će se svesti na proizvodnju – ko može da napravi više dronova taj je i jači. A i za ekonomiju sve to može da bude veliki plus, i ne radi se samo o izvozu dronova, jer kompanija „Kronštadt“ aktivno radi na proboju u civilni sektor u kome se sada formira potražnja za bespilotnim letelicama.
Generalno, kada je reč o bespilotnim borbenim letelicama prošla godina je bila pozitivna, ispunjena dobrim odlukama i tehničkim pobedama, konstatuje autor članka, ističući da je Rusija na samom početku nove ere razvoja bespilotnih letelica. Prave odluke su već donete i ostaje samo da se sprovedu u delo 2022. godine.
Suhoj S-70 Ohotnik-B je stelt teška borbeno-izviđačka bespilotna letelica na mlazni pogon. Razvila ju je kompanija „Suhoj“. Namenjena prvenstveno borbenim zadacima, a može se koristiti i za izviđanje. Ima opto-elektronsku opremu, a može nositi i naoružanje unutar trupa. U području borbenih dejstava može ostati više časova.
Orion“ spada u klasu dronova sa letom srednje visine i dugog trajanja. Maksimum leta će mu biti najmanje jedan dan sa maksimalnom visinom od oko osam hiljada metara. Dron je težak 1.100 kilograma, nosivost mu je 250 kilograma. Prvi prototip je napravljen još 2015. godine, a ispitivanja su započeta 2016. godine.
Lovci pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Smrt za neprijateljsku PVO: Ruski lovac Su-57 će postati „gospodar“ bespilotne armade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala