- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Patrijarh Jerusalimski: Prete nam izraelski ekstremisti

© AP Photo / Mahmoud IlleanJerusalim
Jerusalim - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Patrijarh Jerusalimski Teofil Treći optužio je radikalne izraelske grupe za pretnje hrišćanima u tom gradu, a njegove tvrdnje su odbacili izraelski zvaničnici kao neosnovane.
U kolumni lista "Tajms of London" poglavar Jerusalimske pravoslavne crkve je istakao da veruje da je cilj da se otera hrišćanska zajednica iz Starog grada u Jerusalimu, gde se nalaze sveta mesta za pristalice judaizma, hrišćanstva i islama, preneo je Rojters.
Izrael je osvojio Istočni Jeusalim, uključujući i Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u ratu 1967. godine, a Istočni Jerusalim je anektiran posle rata, u potezu koji nije dobio međunarodno priznanje, navodi britanska novinska agencija.
"Naše prisustvo u Jerusalimu je pod pretnjom. Našim crkvama prete izraelske radikalne grupe. Hrišćanska zajednica u Jerusalimu je u problemu ukoliko je u rukama tih cionističkih ekstremista", naveo je patrijarh u kolumni.
On je dodao da su "braće i sestre žrtve zločina iz mržnje".
"Naše crkve se redovno skrnave i vandalizuju. Naše sveštenstvo se konstantno zastrašuje", dodao je on.
Američki Stejt department je prošle godine objavio izveštaj o verskim slobodama u svetu i naveo da hrišćansko sveštenstvo i hodočasnici nastavljaju da prijavljuju incidente u kojima ih ultraortodoksni Jevreji u Jerusalimu ''''uznemiravaju ili pljuju''''.
Crkvene grupe su jedno vreme izveštavale o napadima i vandalizmu na pojedinim mestima u gradu, a Teofil, koji je rođen u Grčkoj, a u Jerusalimu živi gotovo šest decenija, nije optužio nijednu radikalnu grupu imenom, niti je precizirao mesta incidenta, prenosi Tanjug.
Teofil je takođe naveo da ekstremisti koje je kritikovao "ne oslikavaju državu Izrael i jevrejski narod".
Danas je neimenovani izraelski zvaničnik rekao da je realnost na terenu za hrišćane potpuno drugačija od one koju je opisao patrijarh, citirajući Ministarstvo spoljnih poslova od 22. decembra, koje je tada opovrglo ranije tvrdnje crkvenih vođa, navodi Rojters.
"Otkad je ustanovljen praznik (Božić), država Izrael je pokazala posvećenost slobodi izražavanja svih vera, kao i obezbeđivanje slobode svetih mesta", navelo je tada Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi britanska agencija.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala