- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najmoćniji svemirski teleskop rasklopio svoja velika ogledala /video/

© AP Photo / NASASvemirski teleskop „Džejms Veb“
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop „Džejms Veb“, najmoćniji teleskop koji je dosad lansiran u svemir, stigao je do finalne faze procesa sklapanja ogledala.
Naime, inženjeri NASA završili su otkrivanje ogromnog primarnog ogledala svemirskog teleskopa. Sve se to dogodilo na skoro milion kilometara od Zemlje.
Taj manevar je bio poslednji korak formiranja opservatorije vredne 10 milijardi dolara, koja je počela njenim lansiranjem 25. decembra.
„Osećam pritisak u grudima kada vidim to ogledalo“, izjavila je Mišel Taler, naučnica NASA u prenosu uživo.
Teleskop je već prešao više od 950.000 kilometara, a preći će još 650.000 kilometara do svog odredišta. Potom će mu trebati još pet meseci da njegovi instrumenti budu pažljivo podešeni.
Džejms Veb“, koji nosi ime po NASA-inom čelniku iz 1960-ih, oko 100 puta je osetljiviji od poznatog teleskopa „Habl“ i očekuje se da će napraviti revoluciju u astronomskom razumevanju svemira i našeg mesta u njemu.
Za astronome taj teleskop nudi mogućnost snimanja slika prvih galaksija koje su se formirale nakon velikog praska, razumevanja kako se rađaju i razvijaju zvezde, kao i istraživanja mogućnosti za pojavu života u planetarnim sistemima.
Lansiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb raketom arijana 5 - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Astronomska revolucija: Najveći i najmoćniji teleskop poleteo u svemir /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala