- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Ne može se govoriti o sferama uticaja nakon završetka Hladnog rata

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertMinistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Ukrajina smatra da je nemoguće govoriti o sferama uticaja nakon završetka Hladnog rata, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Vreme je da zovemo stvari svojim imenom. (Predsednik Rusije Vladimir) Putin zahteva da SAD, NATO i EU priznaju sferu uticaja Rusije koja bi uključivala suverene susedne države. Ali Hladni rat je odavno završen, a sa njim i sfere uticaja Rusije. Putinovi zahtevi su nezakoniti i ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost“, napisao je Kuleba na Tviteru.
Rusija i SAD održaće konsultacije u Ženevi 9-10. januara o predlozima Moskve o bezbednosnim garancijama, nakon čega će uslediti sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu i konsultacije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u Beču.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala