- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan zahteva da američki vojnici ne napuštaju baze

© REUTERS / KyodoVojna baza u Okinavi
Vojna baza u Okinavi - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da su Japan i SAD postigli "osnovni sporazum" da se pripadnicima američkog vojnog kontingenta ne dozvoli da napuštaju svoje baze u Japanu, zbog sve veće zabrinutosti zbog naglog porasta broja slučajeva virusa korona.
Kišida je rekao da američki vojnici neće napuštati svoje baze "osim kada je to apsolutno neophodno", što znači u hitnim situacijama ili iz nekih drugih bezbednosnih razloga, prenosi AP.
Detalji sporazuma se još razrađuju, rekao je Kišida u intervjuu za Fudži TV i potvrdio da savezništvo SAD i Japana ostaje nepromenjeno.
Broj novih slučajeva u Japanu skočio je juče na više od 8.000, što je četvoromesečni rekord, a medicinski stručnjaci ocenjuju da je nastupio "šesti talas epidemije".
Za porast broja novozaraženih je okrivljena američka vojska, jer je najveći broj novih slučajeva evidentiran u blizini vojnih baza, zbog čega je vlada Japana prošle nedelje zatražila od SAD saradnju i zadržavanje američkog vojnog osoblja u bazama.
Portparol američkih snaga u Japanu nije odmah bio dostupan za komentar o Kišidinim najnovijim izjavama, međutim, major Tomas R. Barger je rekao da se epidemijski trendovi pomno prate u Japanu.
Okinava, jugozapadna grupa ostrva na kojoj se nalazi većina od 55.000 američkih vojnika u Japanu, jedna je od tri prefekture u kojima su od danas na snazi nova ograničenja za suzbijanje širenja virusa, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala