- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rehabilitovano više od 1.200 kilometara srpskih puteva

© Foto : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije / snimak sa ekranaRadovi na delu trase auto-puta od Preljine do Požege
Radovi na delu trase auto-puta od Preljine do Požege - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Osim završetka dela obilaznice oko Beograda, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u 2021. godini rehabilitovalo 1.225 kilometara puteva, od kojih su 678 kilometara državni, a preostalih 547 lokalni.
Veliki infratsrukturni projekti čija je izgradnja u najvećoj meri poslednjih godina zaokupila pažnju javnosti u senci je ostavila ne manje važan posao rehabilitacije postojećih puteva. Koliko god da je Srbija zaostajala jer nije gradila moderne saobraćajnice, odnosno auto-puteve, sa nešto više od 45.000 kilometara puteva ona ipak spada u države sa dobro razbvijenom putnom mrežom.
Ono što, međutim, nije dobro je što su vozači često morali da pribegavaju skijaškim veštinama da bi izbegli neretka oštećenja na kolovozu koja u značajnoj meri utiču i na bezbednost saobraćaja.

Rehabilitacija i državnih i lokalnih puteva

Posao rehabilitacije puteva započet pre nekoliko godina, „Putevi Srbije“ su nastavili i u 2021. kada su obnovili 1.225 kilometara puteva, kako državnih, tako i lokalnih koji povezuju područje lokalne samouprave ili lokalnu saomoupravu sa državnim putevima.
Osim toga, u aprilu prošle godine je u saobraćaj puštena leva kolovozna traka deonice obilaznice oko Beograda, od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača u dužini od 7,7 kilometara. Njenim završetkom, ta deonica obilaznice postala je funkcionalna u dužini od 34,7 kilometara, od Batajnice do petlje Ostružnica, rečeno je Sputnjiku u „Putevima Srbije“.
CC0 / Pixabay / Putevi Srbije su u 2021. godini rehabilitovali 1.225 kilometara puteva, od kojih 678 kilometara državnih i 547 lokalnih
Oštećenja na putu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Putevi Srbije su u 2021. godini rehabilitovali 1.225 kilometara puteva, od kojih 678 kilometara državnih i 547 lokalnih
U tom javnom preduzeću ukazuju da je u toku izgradnja još tri deonice obilaznice oko Beograda i to petlja Orlovača – Bubanj Potok, duga 12,7 kilometara, leva kolovozna traka petlje Orlovača - tunel Straževica u dužini od tri kilometra, kao i tunel Straževica - petlja Bubanj Potok , 9,6 kiolometara.

Veliki infrastrukturni projekti

Radi se, takođe, na izgradnji deonice Novi Beograd – Surčin, duge 7,9 kilometara, koja predstavlja vezu između grada Beograda i auto-puta „Miloš Veliki“, kao i na deonici Preljina – Požega dugoj 30,9 kilometara.
Takoće, kako navode u „Putevima Srbije“, u toku je izvođenje radova na autoputu Sremska Rača – Kuzmin i mosta preko reke Save u dužini od 18 kilometara. Reč je o deonici koja je deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, prvog koji će direktno povezati Srbiju i BiH.
Radi se i na projektovanju i izgradnji državnog puta Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonice Iverak-Lajkovac od 18,3 kilometra koja će biti veza grada Valjeva sa auto-putem „Miloš Veliki“. To će biti poprečna veza u putnoj mreži Srbije koja će povezivati delove BiH sa autoputem „Miloš Veliki“ i dalje sa Koridorom 10, sa Bugarskom i Grčkom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala