- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Potpuno nadrealna poruka iz Amerike: Napadaju Rusiju za Kazahstan, a baze im od Kosova do Koreje

© REUTERS / Chris J RatcliffeAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Amerikanci su poslednji koji ikome treba da pričaju o dugačkom boravku jer bi se satima moglo nabrajati gde su i koliko vojno prisutni, iako ih ne žele, ni njih, ni njihove baze, kaže politikolog Aleksandar Pavić povodom izjave šefa Stejt departmenta Entonija Blinkena na račun Rusije i ODKB u svetlu dešavanja u Kazahstanu.
Blinkenove reči da je „istorija dala lekciju da kad u nečiju kuću uđu Rusi teško iz nje izlaze“ bila bi smešna da u Kazahstanu situacija nije tako opasna, primećuje Pavić uz ocenu da je Amerika izgubila čak i smisao za ironiju.
Pavić smatra da je Amerika poslednja koja bi nekome trebala da drži pridike na ovu temu jer su istorija i činjenice upravo najbolji pokazatelj gde se sve Amerika zadržala i koliko se dugo se čeka da oni odu.

Amerikanci vojno prisutni i tamo gde ih nisu zvali

„Ako bismo pošli od domorodačkih plemena na severnoameričkom kontinentu, ta plemena čekaju duže od 400 godina da Amerikanci odu. Dalje, Filipini koji su bili prva američka kolonija i dan –danas imaju na svom tlu američke vojne baze, i čiju su kulturu Amerikanci potpuno preobrazili u negativnom smislu od kada su tu a to je duže od 100 godina. Setimo se da su na Havajima 1893. njihovu monarhiju bukvalno zbacili, okupirali i na kraju ih nasilno pripojili Americi i tako je do dana danas , ne dozvoljavajući im nikakva referendum ili nešto slično,“ nabraja Pavić teritorije koje su Amerikanci nasilno i trajno uzurpirali u svojim „ranim radovima“.
Gledajući bliže u istoriju, dodaje naš sagovornik Amerika je vojno prisutna gotovo po celom svetu, uključujući i naše prostore, odnosno bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji.
„Možemo da pitamo i domoroce sa japanskog ostrva Okinava gde uprkos silnim protestima poslednjih decenija ne mogu da oteraju američke vojne baze koje im bukvalno uništavaju i remete život. Amerikanci su okupirali i Nemačku 1945. godine kad i Japan. U Južnu Koreju su došli početkom pedesetih godina i nemaju nameru da je napuste ili da sklone svoje vojne baze sa tih prostora. Govorimo o oko 800 do 1000 vojnih baza Amerike širom sveta. Amerikanci su dakle izgubili čak i talenat za ironiju kad ovako nešto javno govore preko šefa Stejt departmenta,“ dodaje Pavić.

Kazahstan novi front otvoren pred razgovore Rusije i NATO

Dešavanja u Kazahstanu su nova priča Amerike i to, objašnjava on, iz sledećih razloga.
„Udar na Kazahstan je nešto što se ukapa u američke geopolitičke ciljeve okruživanja Rusije i sprečavanja konsolidacije Azije, čiju osovinu čine Kina i Rusija. Očigledno je da je ovo u Kazahstanu spremano, da su teroristi bili spremni i da je obavljana tajna obuka i na teritoriji Kazahstana, a da su mnogi teroristi ubačeni iz Avganistana i da se samo čekao okidač. Otvaranje ovog fronta između ostalog, uoči razgovora Rusije sa NATO, Amerikom, OEBS, i verovatno Evropskom unijom po pitanju Ukrajine ima za cilj da ruske snage malo razvuku, odnosno njihova pažnja i da se digne ulog pred te razgovore. Ovo svakako nije slučajno jer jeste u planovima američke duboke države i to javno govore glavni američki instituti,“ napominje naš sagovornik.
Ulazak ODKB-a u Kazahstan na poziv te države iritira Ameriku jer je, ističe Pavić, ova vojna organizacija tamo došla na legalan i legitiman način.

ODKB legalno u Kazahstanu

„Kazahstan je praktično nastavak posrednog rata protiv Rusije. Americi na neki način i odgovara što su uvukli Rusiju u Kazahstan i na isti način žele da je uvuku u Ukrajinu i da je proglase za agresora. Međutim, to što Rusija u Kazahstan ulazi preko ODKB-a smeta Americi jer je to legalno i jer to Rusija ne radi sama nego u sklopu šireg vojnog saveza. Americi takav pristup smeta jer onda ne mogu da proglase Rusiju za agresora,“ ocenjuje Pavić.
Iz tih razloga Amerika na sve načine pokušava da sve ovo pretvori u neku rusku stvar, rusku operaciju kako bi, objašnjava naš sagovornik, diskreditovali Rusiju u očima svetske javnosti kao nekoga ko se meša u tuđe unutrašnje poslove.
„Americi smeta da se uspostavi red u Kazahstanu, jer bi želela da Kazahstan uz Ukrajinu, postane novo žarište koje će odvlačiti rusku pažnju, energiju i resurse, a njima omogući da u negativnom kontekstu govore o Rusiji,“ zaključuje Pavić.
On takođe upozorava da će teroristi u Kazahstanu na sve načine pokušati da isprovociraju pripadnike ODKB, kako bi doveli do nekog incidenta i tako možda čak dali izgovor Americi da se umeša.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala