- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Da li nas zabava, kao ideal savremenog života, uvodi u ropstvo | Orbita kulture

© SputnjikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Kako savremeni čovek gleda na zabavu, koliki izazov predstavlja prevod Starog zaveta, koja su značenja Božića i u kakvom su odnosu kultura i bogoslovlje u delima Dostojevskog saznajte u novom izdanju „Orbite kulture“.
Orbita kulture, 8.1.2022.
Da li se savremena civilizacija svela isključivo na zabavu kao ideal savremenog života, imamo li problem ako ne razumemo da je reč o brzom, kontrolisanom i proračunatom projektu čije je lice — profit a naličje — ropstvo. To su samo neka od pitanja o kojima za Sputnjik govore autori knjige „Nova kritička teorija — Filozofija zabave“, Divna Vuksanović i Vlatko Ilić.
Kakve sve zamke i jezike nedoumice treba izbeći da bi se preveo Stari zavet sa originala na srpski jezik, i to vek i po posle Đure Daničića, koliko je teško prilagoditi drevni tekst modernom vremenu — za „Orbitu kulture“ otkriva protjerej stavrofor dr Dragan Milin.
Kakva sve značenja ima Božić, od vremena prvih praznovanja do danas, da li je reč o prazniku koji ima isključivo verski karakter ili i o prilici da se vratimo nekim svim ljudima prihvatljivim vrednostima, kao što su porodica, težnja ka harmoniji, ljubavi i miru — objašnjava etnolog i antropolog Bojan Jovanović.
O tome zašto i dalje čvrsto veruje da nema bogoslovlja bez kulture niti kulture bez bogoslovlja govori dr Ljubomir Ranković, dugogodišnji urednik „Glasa crkve“, i izdavačke kuće „Svečovek“. Kao jedan od najvećih poznavalaca dela Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, čije je obeležavanje dvestogodišnjice od rođenja obeležilo godinu za nama, Ranković za Sputnjik objašnjava šta je sve uticalo na formiranje složenog odnosa velikog ruskog pisca i boga.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala