- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kazahstan: Priveden bivši predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana Karim Masimov
Bivši predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana Karim Masimov - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana Karim Masimov priveden je zbog sumnje za velizdaju, saopštio je Komitet za nacionalnu bezbednost.
Kako se navodi u saopštenju, 6. januara ove godine Komitet za nacionalnu bezbednost „pokrenuo pretpretresnu istragu o veleizdaji, u skladu sa članom 175 dela 1 Krivičnog zakona Republike Kazahstan“.
„Istog dana su zbog sumnje da su počinili dato krivično delo privedeni bivši predsednik Komiteta Masimov i druga lica i smešteni u pritvor“, dodaje se u saopštenju.
Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. Zatim su se neredi proširili na druge gradove, uključujući Alma Atu, staru prestonicu i najveći grad zemlje: tamo je počela pljačka, militanti su napadali državne institucije, oduzimali oružje.
Kao odgovor, vlasti su uvele vanredno stanje širom zemlje do 19. januara i pokrenule protivterorističku operaciju. Prema podacima UN, tokom protesta je ranjeno oko hiljadu ljudi. Prema podacima republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, ubijeno je 18 pripadnika policije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala