- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: Održaćemo preliminarne pregovore sa Rusijom u nedelju, 9. januara

© Wikipedia / U.S. Marine Corps/Sgt. Hunter Helis/Javno vlasništvoAmerički predsednički helikopter VH-92 Sikorski
Američki predsednički helikopter VH-92 Sikorski - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Delegacija SAD namerava sutra, 9. januara, da održi preliminarne pregovore sa Rusijom u Ženevi iako je osnovni deo pregovora planiran za 10. januar, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, prenose mediji.
„Naša delegacija u Ženevu stiže sutra. Najverovatnije ćemo već u nedelju održati deo pregovora iako je glavni deo planiran za ponedeljak“, rekao je on.
Zvaničnik Bele kuće kazao je i da Vašington na pregovorima nema nameru sa Rusijom da razgovara o smanjenju vojnog prisustva SAD u Evropi.
On je time podržao stav Pentagona koji je takođe saopštio da američka delegacija o tome neće razgovarati sa Rusijom.
Podsetimo, o mogućnosti stavljenja ove teme na dnevni red juče je saopštio američki „En-Bi-Si“ koji je nave da Vašington, ne samo da razmatra mogućnost da tokom pregovora sa Rusijom otvori pitanje smanjenja vojnog prisustva u Istočnoj Evropi, već i da ograniči broj vojnih manevara koje obe države trenutno sprovode.
Pored toga, američki medij naveo je i da Vašington namerava da to ponudi kao odgovor na garancije Rusije da će ubuduće obaveštavati NATO o premeštanju trupa unutar svoje teritorije kao i prilikom prebacivanja raketa „Iskander“ na teritoriju Kalinjingrada.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Za 10. januar u Ženevi su planirani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
RUSIJA
Vašington uoči pregovora sa Moskvom: Pojedini zahtevi Rusije su apsolutno neizvodljivi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala