- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad zabrinut zbog situacije u Kazahstanu: Prava i bezbednost građana prioritet

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaMakron posle incidenta: Ne treba preuveličavati
Makron posle incidenta: Ne treba preuveličavati - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Zapad je zabrinut zbog situacije u Kazahstanu, a iz evropskih prestonica, sedišta NATO i EU upućeni su pozivi da se strane uzdrže od nasilja i da otpočne dijalog. Takođe se ističe da vlasti Kazahstana moraju da poštuju ljudska prava i pravo na mirne proteste.
Francuska je krajnje zabrinuta situacijom u Kazahstanu i poziva na deeskalaciju, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
„Veoma smo zabrinuti, izuzetno smo oprezni. Pozvali smo na deeskalaciju. Takođe smo spremni da budemo aktivni u tom novom kontekstu“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
On je dodao da namerava da uskoro ponovo razgovara telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
„Francuska će nastaviti da razmenjuje mišljenje sa Moskvom. Putin i ja smo održali dve veoma dugačke telefonske konferencije proteklih nedelja i narednih dana predstoje nove pregovori“, napomenuo je francuski lider.
Prema njegovim rečima, dijalog Evropske unije sa Rusijom je neophodan i to ne treba doživljavati kao neke ustupke Moskvi. Istovremeno, podsetio da su na snazi sankcije protiv Rusije, ali i da je ona „iz brojnih istorijskih i geografskih razloga ključna karika u arhitekturi evropske bezbednosti na kojoj radimo“.
„Uveren sam da je EU potreban dijalog sa Rusijom. Sama činjenica dijaloga ne znači da činite kompromise“, ocenio je Makron, dodajući da će takav dijalog omogućiti da se „utvrdi u kojim pitanjima imamo nesuglasice, kao i da se pogleda u budućnost“.
Koordinacija SAD sa Evropom o pitanjima vezanim za Rusiju može se smatrati uzorom, ocenio je predsednik.
Evropska unija spremna je pomogne Kazahstanu da prevaziđe krizu tamo gde je to moguće, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ona je rekla da prava i bezbednost ljudi moraju biti garantovani.
„Sa velikom zabrinutošću pratim situaciju u Kazahstanu. Prava i bezbednost građana su prioritet. Pozivamo na prekid nasilja i uzdržanost, a EU je spremna da pomogne tamo gde je to moguće“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom.
Specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO za Južni Kavkaz i Centralnu Aziju Havijer Kolomina izjavio je da je Alijansa zabrinuta situacijom u Kazahstanu.
Alijansa poziva sve strane na uzdržanost a vlasti da poštuju pravo na mirne proteste.
„NATO deli ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Kazahstanu, uključiujući izveštaje o ljudskim žrtvama. Pozivamo sve strane da se uzdrže od nasilja i počnu dijalog. Vlasti treba da poštuju međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava, pa i pravo na mirne proteste“, napisao je Kolomina na Tviteru.
Nemačka vlada je vrlo zabrinuta zbog nereda u Kazahstanu i poziva sve strane na uzdržanost, izjavio je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger.
„Danas je bilo saopštenja da je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev dao svojevrsno naređenje da se otvori vatra. Treba jasno naglasiti da, sa stanovišta vlade Nemačke, upotreba smrtonosnog oružja protiv civila, i onda kada se koriste vojne snage, uvek može biti samo poslednje sredstvo“, rekao je on.
Kako je naveo, za snage ODKB-a važe iste obaveze zaštite ljudskih prava kao i za vojsku Kazahstana.
Portparol je skrenuo pažnju da vojska često nema iskustva u rešavanju situacije tokom građanskih protesta i s tim u vezi Berlin poziva na posebnu uzdržanost.
Predstavnica nemačke vlade za medije Kristijan Hofman rekla je da je Berlin primio k znanju informaciju o slanju snaga ODKB i uloge Rusije.
"Nadamo se da svi učesnici shvataju svoju odgovornost“, naglasila je Hofmanova.
Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbile demonstracije zbog drastičnog skoka cena gasa, a potom su protesti prerasli u nerede. Predsednik Tokajev se obratio ODKB za pomoć.
Novoizabrani predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SVET
Predsednik Kazahstana: Nemilosrdno protiv terorista, posebna zahvalnost Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala