- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski mirovnjaci i kazahstanska policija preuzeli kontrolu nad aerodromom u Alma Ati

© SputnikAerodrom u Alma Ati
Aerodrom u Alma Ati - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Ruske mirovne snage su, zajedno sa kazahstanskom policijom, u potpunosti preuzele kontrolu nad aerodromom Alma Ate, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
„Mirovne snage ODKB pružaju pomoć snagama bezbednosti Republike Kazahstan u održavanju reda i zakona“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, portparol vojnog resora izjavio je da više od 75 aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije neprekidno prebacuje kolektivne snage ODKB u Kazahstan.
„Grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije, a koju čini više od 70 aviona Il-76 i peti aviona An-124 danonoćno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB u Kazahstan“, dodaje se u saopštenju.
S tim u vezi, Konašenkov je napomenuo da ruski avioni vojno-transportne avijacije prebacuju i vojne kontingente Belorusije, Tadžikistana, Kirgizije i Jermenije.
„Svi vojnici ruskog kontingenta prošli su specijalnu obuku i imaju pravo borbeno iskustvo. Komandant Vazdušno-desantnih snaga general-pukovnik Andrej Serdjukov je imenovan da rukovodi aktivnostima mirovnih snaga ODKB u Kazahstanu“, dodao je on.
General-major je precizirao da sastav ruskih mirovnih snaga čine jedinice 45. zasebne brigade specijalaca Vazdušno-desantnih snaga, 98. Vazdušno-desantne divizije i 31. zasebne brigade Vazdušno-desantnih snaga.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su jedinice ruskih mirovnjaka ODKB u Kazahstanu počele da obavljaju zadatke i da obezbeđuju dolazak glavnih snaga mirovnog kontingenta.
Andrej Serdjukov - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2016
Kosovski mirotvorac novi komandant ruske „krilate pešadije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala