Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pobeđuje Novak: Šta bi bilo najgore da urade Srbi sada kad je njihov heroj utamničen

© AP Photo / Darko VojinovicSkup podrške Novaku Đokoviću u Beogradu
Skup podrške Novaku Đokoviću u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Najgore bi bilo da Srbi povodom slučaja Đoković probude ponovo kolektivnu psihozu da smo nacionalno jadni, bespomoćni, ugroženi, nepravedno zgaženi, poniženi, potcenjeni.
Najgore bi bilo da probudimo kolektivnu frustraciju srpske inferiornosti zato što Novak Đoković „nije imao“ sve papire da zadovolji kafkijanski totalitarne norme gotovo zastrašujuće izobličene Australije.
Najgore bi bilo da Srbi uđu masovno u mračne lavirinte teorija zavere jer je prvom teniseru sveta prizemnom činovničkom zavrzlamom i jeftinim politikantstvom zabranjen ulaz u državu koja već dve godine drži u skoro totalnom karantinu svoje građane i šamara i prebija one koji ne nose masku.
Najgore bi bilo da javno i ofirno izbacimo podsvesni osećaj da se drama u Melburnu odvija samo zato što postoji neki tajni i unapred skovani plan da se najbolji teniser svih vremena kazni i uništi, i da ne uzme famozni 21. grend slem, jer dolazi iz Srbije.
Najgore bi bilo da u naše lomove i duboko usađene vrednosne i političke bitke sa velikim delom Zapadnog sveta, uvučemo ponosnog šampiona koji je već taj nepravedni svet ubedljivo pobedio.
Najgore bi bilo da našim istorijskim porazima, umesto herojskim podvizima, počnemo da „branimo“ najveće trijumfe Srbina koji je uzdignute glave pobeđivao sve bitke i uzimao sve trofeje.
Najgore bi bilo da našim tradicionalnim podelama, tučama i svađama, guramo sada i svesrpskog heroja Novaka u tu jamu neprirodnih nacionalnih raskola.
Najgore bi bilo da velikog i nepobedivog Đokovića poistovećujemo sa srpskim borbama koje smo nepravedno izgubili, jer nam je sudija ili istorijski vihor dodelio ulogu poraženog.
Najgore bi bilo da odustanemo, da se predamo i da vrelom glavom i ustreptalim nervima okrivimo ceo svet i pre nego što je meč zvanično završen, i pre nego što je cervirana poslednja loptica u Melburnu.
Najgore bi bilo da budemo ono od čega nas je izlečio upravo Novak Đoković.
Tamničenjem Novaka u sobici na aerodromu u Melburnu, sudar dva zaraćena sveta — nadglobalnog sistema normi kojim se ratuje protiv virusa korona i iskonske ljudske potrebe za slobodom — dostigao je kulminaciju.
Tamničenjem prvog reketa sveta svih vremena poslata je paradigmatična slika nove nenormalnosti posle čega, kako se god završi slučaj, više ništa u svetskoj percepciji neće biti isto.
Ali, sada je važno da verujemo u Novaka da će pobediti šta god da se desi u australijskom sudu u ponedeljak i kakva god da bude odluka o njegovom učešću na grend slem turniru.
Važno je da verujemo da će naš pobednik i ovoga puta izaći ponosan i čestit, nasmejan i duhovit, vedar i širokogrud, radostan i velikodušan.
Važno je da ne pokleknemo usred njegovog velikog ličnog iskušenja i dramatičnog meča protiv do sada nepoznatog neprijatelja.
Važno je da budemo uz njega strpljivo i da čekamo tu njegovu čuvenu meč loptu. Koju smo uvek stojički dočekali.
Posle koje dolazi novo doba, nove velike bitke i — velika radost.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SPORT
Đoković se prvi put oglasio iz „zatvorskog parka“ /foto/
Emir Kusturica i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SRBIJA
Kusturica o Đokovićevom pritvoru: Ovo su okovi novog sveta
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SPORT
„Oslobodite Novaka Đokovića“ – pokrenuta peticija, broj potpisa raste svake sekunde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala