Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu

© Tanjug / JADRANKA ILICPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije ručao je na Božić sa potrebitima, osobama kojima je potrebna neka vrsta pomoći. Sa njima je razgovarao na sve teme i posavetovao ih, ukazujući na načine kojima mogu da prevladaju probleme sa kojima su suočeni.
Na ručku u Verskom dobrotvornom starateljstvu, patrijarh je poručio da Božić poziva na zajedništvo ljubav, ali i na spremnost da, kako je naveo, usrdnije sledimo jevanđelska načela.
Podsetio je na priču o milostivom Samarjaninu iz Jevnađelja po Luki u kojoj nam Gospod pokazuje da je „svaki čovek u nevolji i svaki potrebiti čovek naš bližnji“.
Podučio je da se ljubav pokazuje kao ljubav koja nije od ovoga sveta i koja svoj identitet crpi iz vere u Gospoda Isusa Hrista, Boga rođenog u jaslama, Boga koji nije imao gde glavu da skloni, osporavanog, ponižavanog i na krstu razapetog.
„Hrišćanska ljubav se takvom pokazuje zato što ne pita ko je taj potrebiti kome moje malo može biti puno“, naveo je patrijarh Porfirije.
On je nakon svete arhijerejske liturgije u spomen-hramu Svetog Save, blagoslovio Božićnu trpezu i ručao sa potrebitima u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Božićnoj trpezi ljubavi prisustvovao je i episkop hvostanski Justin, vikar patrijarha srpskog, kao i prezviter Vladimir Marković, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva koje očinskom brigom patrijarha Porfirija nastavlja jevanđelsko delo o ljubavi prema svima bez izuzetka, a posebno prema onima, kako se navodi, prezrenima i potrebitima.
Uoči božićnog ručka, u ime patrijarha Porfirija svim potrebitima su podeljeni paketi, deleći na taj način prazničnu radost i ljubav sa njima.
Navodi se i da je ovim okupljanje i delom ljubavi, srpski patrijarh poručio da je ljubav prema potrebitima ujedno i suština misije Crkve u svetu.
Božićna liturgija - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SRBIJA
Božićna liturgija u Hramu Svetog Save /video, foto/
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
DRUŠTVO
Poslanica patrijarha Porfirija: Virus je opomena čoveku da se vrati zapovestima Božjim /video/
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Više smo jedno nego što smo različito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala