- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pariz: Moguće zatvaranje „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaPolaganje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Polaganje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan izjavio je da bi među merama, u slučaju pogoršanja situacije oko Ukrajine zbog Rusije, moglo da se nađe pitanje zatvaranja gasovoda „Severni tok 2“.

„To je pre svega pitanje Nemačke. Francuska je uvek pokazivala veliku uzdržanost prema 'Severnom toku 2'. Ali mislim da će to pitanje biti razmotreno ukoliko dođe do nove agresije u Ukrajini“, odgovorio je Le Drijan za televiziju „BFM“ na pitanje voditelja da li smatra da je potrebno zatvoriti „Severni tok 2“ ako Rusija izvrši „invaziju“ na Ukrajinu.

Ministar je ponovo naglasio da „će strateške posledice biti ozbiljne u slučaju dođe do nove agresije protiv Ukrajine“.
„Ali to ne znači da nema potrebe da se razgovara sa Rusijom“, dodao je šef francuske diplomatije.
Prema njegovim rečima, Pariz za sada ne primećuje povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske granice zbog čega ga i dalje brine napetost u tom regionu.
„Zabrinuti smo koncentracijom ruskih Oružanih snaga u blizini ukrajinske granice. Čini mi se da je bio 21. decembar kada nas je ruski predsednik Vladimir Putin uveravao da su to obični manevri i da Rusija ima pravo da ih izvodi na svojoj teritoriji“, napomenuo je Le Drijan.
S tim u vezi, on je podsetio da je ruski lider takođe obećao da će se deo trupa po okončanju manevara povući sa granice. Međutim, francuska strana to i dalje nije primetila, dodao je ministar.

Neophodan dijalog EU i Moskve o bezbednosnim pitanjima

Istovremeno, on založio se za učešće EU u pregovorima sa Rusijom o bezbednosti. S tim u vezi, francuski diplomata smatra da je neophodno ostvariti pravi dijalog između EU i Rusije o bezbednosnim pitanjima u svetlu bilateralnih konsultacija Moskve i Vašingtona, kao i predstojećeg sastanka Saveta Rusija-NATO.

Na pitanje novinara televizije da li, po njegovom mišljenju, Rusija pokušava da se snađe bez EU u nastojanju da stvori novu bezbednosnu arhitekturu u Evropi, Le Drijan je rekao da bi „Putin to želeo, jer mu je malo stalo do Unije i da namerava da pokuša da zabije klinove u jedinstvo Evropljana“.

„Bez Evropljana ne može da se razmatra bezbednost i stabilnost u Evropi. To je ono o čemu smo pričali i o čemu ćemo pričati“, naglasio je on.
Ministar je podsetio da su sledeće nedelje zakazani pregovori Rusije i NATO-a, u svetlu kojih Francuska namerava da pokrene pitanje uloge Evropljana u tom dijalogu. On smatra da Evropljani mogu da iznesu svoj stav na pregovorima sa Ruskom Federacijom i u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 13. januara.
Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. U Moskvi naglašavaju da se premeštanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
SVET
Kijev promenio ploču: Ne planira se uvođenje ratnog stanja, ne preti nam invazija Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala