- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvara se Kancelarija za prava Srba u Federaciji BiH, cilj sprečiti otimačinu srpske imovine

Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Više od pola miliona Srba koji su pre rata živeli i imali imovinu na prostoru sadašnje Federacije a ne žive tamo mogu zbog zakona koji je donet u Federaciji u decembru 2021. godine da ostanu bez imovine, upozorava za Sputnjik Đorđe Radanović, predsednik Kancelarije za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Radanović kaže da je zbog te činjenice za 25. januar planirano da se otvori Kancelarija koja će Srbima iz Federacije, koji žive u Srbiji, omogućiti da dobiju informacije o svojoj imovini u FBiH i besplatnu pravnu pomoć, kako bi došli lakše do svog imovinskog lista.
„Ljudi imaju zemlju u Federaciji i tu zemlju obrađuju Muslimani i Hrvati i niko ne pita Srbe ni za šta a postoji objektivna mogućnost da Srbi ostanu bez svog vlasništva jer po zakonu koji je donet u Federaciji ako neko vašu zemlju koristi 20 godina on postaje vlasnik,“ objašnjava naš sagovornik.

Sprečiti otimačinu srpske imovine

Prema njegovim rečima, Srbi van Federacije ne znaju da se tamo vrši harmonizacija katastarskih knjiga koja je čista prevara i otimačina srpske imovine.
„I tu ne govorim samo o onima koji su izbegli za vreme rata već i onoj ekonomskoj migraciji koja se dešavala od 1945. i pedesetih godina kad se išlo trbuhom za kruhom u Srbiju i inostranstvo. Dakle, naša je namera da svako od Srba ko je uknjižen kao vlasnik ili polaže pravo na vlasništvo nad zemljom u Federaciji, odnosno, imovini dobije i napismeno da je to u njegovom posedu,“ kaže naš sagovornik.
Radanović napominje da je pre rata 32 odsto zemlje na sadašnjem prostoru Federacije bilo srpsko, a da sada posle ovog zakona postoji opasnost da ona bez znanja i pristanka Srba pređe u ruke Muslimana ili Hrvata koji su na njoj. Poseban problem je, kaže on, sa srpskim stanovima u Sarajevu, naorčito onim koji su bili u vlasništvu JNA.
„Doneli su zakon po kome svako ko je imao stan dobijen od JNA a u pitanju je oko 1000 srpskih stanova, ne može da dobije stan nazad već će mu on biti isplaćen uz veliko umanjenje. Na primer stan čiji kvadrat vredi 3.000 KM, taj isti kvadrat za Srbe će biti 700 KM. Zašto? Zato što su uveli porez od jedan odsto po godini što kada se uzme u obzir da je neko van stana 30 godina cena se umanjuje za 30 odsto. Naravno pravo na ovo imaju samo oni koji nisu u Beogradu dobili drugi stan,“ napominje naš sagovornik.

Federacija ne obaveštava Srbe

On naglašava da je veliku ulogu u sprečavanju razvoja događaja na štetu Srba odigralo uključivanje predsednika Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori Vlade Srbije Arnoa Gujona. Njegovi apeli odjeknuli su na svim meridijanima i povećali interesovanje svih onih koji imaju imovinu na području FBiH.
Projekat usklađivanja zemljišnih knjiga na nivou BiH počeo je 2014. godine a finansiran je od strane Svetske banke i republičke Uprave za geodetske, imovinske i pravne poslove Bosne i Hercegovine. Takozvana „harmonizacija podataka" dovela je do nesklada u Federaciji jer prava Srba nisu uzeta u obzir, za razliku od Republike Srpske koja postupak obaveštavanja vodi transparentno. Vlasti u Federaciji BiH javne pozive ne šalju lično, već ih objavljuju u Službenom glasniku Federacije BiH i u lokalnim novinama koji raseljenim Srbima nisu dostupni.
Pri tome, vodi se dualna evidencija: u zemljišno-knjižnim kancelarijama pri opštinskim sudovima FBiH i u opštinskim Upravama FBiH. Tako je mnogima imovina uknjižena na druge vlasnike: kanton, opštinu ili pojedinca. Na osnovu člana 58. Zakona o stvarnim pravima Federacije, drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlju nakon perioda od 10 ili 20 godina neprekidnog posedovanja. Po ovoj evidenciji ne 250.000 već 400 000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji.

U pomoć pritekla i Srbija

Inače, u predstavništvu Kancelarije u RS zaključno sa 10. avgustom 2021. na planu zaštite imovinskih prava lica iz FBiH ukupno je rešeno 4.447 zahteva.
Prema raspoloživim podacima, u Federaciji BiH je uspostavljena i vodi se evidencija nekretnina u okviru 1.864 katastarskih opština koje je nalaze u deset kantona. Zaključno sa 10. avgustom 2021. godine uspostavljanje nove zemljišne knjige je najavljeno za 240 katastarskih opština ili 12,33% svih katastarskih opština i Federacoko.
Izbeglim Srbima iz Federacije u pomoć je pritekla i Srbija, a informacije o zaštiti imovine biće plasirane u pet koraka: preko konzularno-diplomatskih predstavništava, srpskih udruženja u dijaspori, eparhija, društvenih mreža, povezivanjem medija iz dijaspore sa onima iz Srbije.
Na teritoriji federalnog dela Bosne i Hercegovine pre rata živelo je više od pola miliona Srba. Danas ih je deset puta manje. Prema popisu iz 1991. godine u vlasništvu su imali zemlju koja čini nešto više od 30 odsto ukupne površine Federacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala