- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko je ovde lud – jedna informacija baca novo svetlo na slučaj „Đoković“

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu
Novak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Džasinta Alan, ministarka saobraćaja u Vladi australijske države Viktorija, koja obavlja ulogu privremenog premijera u odsustvu Dejvida Endruza, objavila je da je katastrofalni šum u komunikaciji između državnih, federalnih vlasti i organizatora Australijan opena doveo do toga da Novak Đoković provodi dane u imigracionom pritvoru.
Džasinta Alan je objavila da Teniski savez Australije, na čelu sa Kregom Tajlijem, direktorom Australijan opena, nije obavestio Vladu Viktorije o pismima koja je njemu uputio federalni premijer Skot Morison, a u vezi sa dolaskom Đokovića u Australiju.
Privremena premijerka Viktorije je navela da je u pismu Morisona i njegovog kabineta navedeno da prethodna infekcija virusom korona, razlog na osnovu kojeg je, kako ona tvrdi Đoković dobio medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, neće biti priznata kao dovoljno dobar razlog za ulazak na teritoriju Federacije Australije.
Podsetimo, Đokovićev tim je dogovore za dolazak u Australiju imao samo sa Teniskim savezom Australije, koji mu je, nakon prolaska dokumentacije pred dve medicinske komisije, odobrio medicinsko izuzeće.
Đorđe Đoković je na konferenciji za medije rekao da je Novakova komunikacija sa federalnim vlastima Australije bila moguća samo preko Teniski savez Australije, koji je u Novakovo ime podneo prijavu za medicinsko izuzeće.
„Oni imaju partnerski dogovor sa federalnom vlašću o izuzećima zbog teniskog turnira. Znači, Novak nije aplicirao, niti njegov tim, aplicirao je Teniski savez Australije po istom principu po kom su aplicirali i za druge tenisere koji su ušli na teritoriju Australije“, naveo je Đoković.
Nekoliko sati uoči Đokovićevog sletanja na aerodrom u Melburnu, „nešto se desilo“ i premijer Skot Morison, koji je do tog momenta govorio kako je odluka o dozvoli za Đokovićev ulazak u zemlju na Vladi Viktorije, umešao se u ceo slučaj – prema tvrdnjama Alanove, kroz pismo Teniskom savezu Australije i Kregu Tajliju, kroz povratni kanal komunikacije.
„Dobila sam informaciju da Vlada Viktorije, članovi Vlade Viktorije, nisu videli tu komunikaciju. Očekivali biste da mi ne bi trebalo nužno da vidimo tu komunikaciju jer se radi o komunikaciju između federalnih vlasti i Teniskog saveza Australije. Medicinsko izuzeće koje je Đoković dobio od strane nezavisne komisije, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja Viktorije, daje mu pravo da igra na Australijan openu u momentu kada se nađe u Viktoriji, ali ta dozvola ima efekat samo u slučaju da Đoković uđe u Viktoriju“, navela je Alanova.
Ako bi celo zamešateljstvo moglo da se prevede, Đokoviću su federalne vlasti ukinule vizu, kroz svoje telo Granične policije, pošto je Morisonov kabinet doneo odluku da nevakcinisani i osobe koje nisu bile zaražene virusom korona u prethodnih šest meseci, ne mogu da stupe na teritoriju federacije.
Ključna stvar – Đoković ima dozvolu da nastupi na Australijan openu u državi Viktorija, gde će njegovo medicinsko izuzeće biti validno, ali nema i da kroči nogom na teritoriju federacije koju čini šest država, uključujući i Viktoriju, prema navodima iz pisama Morisona koja Tajli nije preneo Vladi Viktorije.
Da se to dogodilo, izvesno je da Vlada Viktorije Đokoviću ne bi odobrila medicinsko izuzeće. Australijski mediji su potvrdili reči Alanove da je Kreg Tajli u dva navrata informisan o pravilniku, ali te informacije nisu stigle do Vlade Viktorije koja je, ne znajući to, što deluje potpuno suludo, dozvolila Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije i dovela ga u zabludu.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SPORT
„Fali ti još jedan papir“: Kako je birokrata pokušao da zgazi Novaka i poklonio mu – pobedu života
Neverovatno deluje i činjenica da je u saopštenju Australijan opena od 4. januara ove godine, kojim je javnost obaveštena o tome da će Novak Đoković igrati na predstojećem turniru, stoji da je revizija dokumentacije urađena temeljno, od strane komisije Ministarstva zdravlja Viktorije, ne bi li bila potpuno u skladu sa smernicima Savetodavno-tehničke grupe za imunizaciju (ATAGI).
Na taj način se AO nije oglasio ni po jednom drugom slučaju, a ukupno 26 igrača je tražilo medicinsko izuzeće, a Đoković je već sledećeg dana sleteo u Australiju i završio u imigracionom pritvoru sa odlukom o deportaciji na koju se žalio i konačan ishod drame će znati tek u ponedeljak.
Licemerje i politikanstvo sa jedne, a značajna poruka sa druge strane: „Samo je Novak bio iskren“
Dirljiv tekst dr Neleta Karajlića: Ne damo Noleta, on je dokaz da se vrijedi boriti!
„Đoković nije kriminalac ili terorista“: Srbija uputila protest ambasadoru Australije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala