- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva Borelju: Zaista, treba izbegavati „pomoć“ kao u slučaju Jugoslavije, Iraka, Libije

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Tamo gde je ruski vojnik tamo je mir, poručio je ruski diplomata Aleksandar Gruško povodom izjave visokog predstavnika EU Žozepa Borelja koji je doveo u pitanje svrhu pomoći ODKB Kazahstanu. Gruško je podsetio na "pomoć" Zapada Jugoslaviji, Siriji, Libiji.
Podsetimo, šef diplomatije EU Žozep Borelj izrazio je juče ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Kazahstanu. Diplomata je izjavio da pomoć ODKB "izaziva sećanja na situacije, koje treba izbegavati".

„U pravu je, treba izbegavati situacije pružanja vojne pomoći poput humanitarnog bombardovanja Jugoslavije, invazije na Irak, operacije u Libiji, pokušaja da se raskomada Sirija“, rekao je Gruško.

On je dodao da bi bilo dobro da Zapad prizna ono što je očigledno – da je Rusija zaustavljala konflikte i prevodila ih na kolosek mirnog političkog rešavanja.
„Tamo gde je ruski vojnik – tamo je mir“, poručio je Gruško i dodao da Borelj u svojoj izjavi, očigledno, ima na umu neophodnost da se ne dozvoli donošenje odluke o raspoređivanju misije EU u Ukrajini.
„Bilo kakva pomoć režimu koji grubo i bez ikakve kazne krši obaveze u pravcu regulisanja unutrašnjeg ukrajinskog konflikta mora da bude momentalno prekinuta“, istakao je on.
Istovremeno, Gruško je rekao da je Moskva uverena da će Kazahstan izaći na kraj sa teškom situacijom u kojoj se zemlja našla, a da Rusija i ODKB pružaju podršku baš kao što saveznici i treba da rade.
„Uvereni smo da će se naši kazahstanski saveznici i prijatelji izboriti sa nastalim problemima. Tako će i biti. Rusija i zemlje ODKB pružaju ruku, što saveznici i treba da rade“, rekao je ruski diplomata.
Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog drastičnog povećanja cena gasa ali su potom demonstracije prerasle u nemire zbog čega se predsednik Kasim-Žomrat Tokajev obratio ODKB za pomoć, što je organizacija prihvatila i uputila mirovni kontingent.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala