- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Žele da udave Rusiju u krvi

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su događaji u Kazahstanu u skladu sa opštim trendom pritiska na Moskvu kroz pokušaje napada na postsovjetske države u neposrednoj blizini Ruske Federacije, kako bi je udavili u krvi.

„Ovo što se događa je u Kazahstanu je pokušaj da se napadnu postsovjetske države tik uz Rusiju. Potrebno im je da udave u krvi Rusiju. Još jednom ponavljam – ako padne Rusije, nećemo ni primetiti gde ćemo biti. Jednostavno će nas pregaziti. Samleće nas u mlinu i ispljunuti. Stoga po svaku cenu moramo da sačuvamo centar naše civilizacije, centar našeg pravoslavlja“, istakao je Lukašenko.

Događaji u Kazahstanu su, prema njegovim rečima, pokušaj stranog mešanja. „Sada treba da otkrijemo ko stoji iza ovih bandita“, napomenuo je.
Beloruki lider je rekao da je zauzeo čvršći stav u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti zemlje, ali u bliskoj saradnji sa najbližim „prijateljima i braćom“.
„Ko je to? To su Rusija, Kazahstan, Ukrajina. Nije važno šta se tamo danas dešava“, rekao je Lukašenko, dodajući da se mora učiniti sve „da se Ukrajina vrati u okrilje naše prave vere“.

O slanju mirovnjaka ODKB u Kazahstan

Istovremeno, šef beloruske države ocenio je da slanje kontingenta Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Kazahstan deluje otrežnjujuće na učesnike i organizatore protesta.

„Čini mi se da se tamo već sve smiruje, jer slanje našeg kontingenta tamo zajedno sa Rusijom, a pridružiće se i druge države ODKB, ipak deluje otrežnjujuće" na učesnike događaja, smatra Lukašenko.

S tim u vezi, predsednik je naglasio da beloruski mirovnjaci nisu došli u Kazahstan da ratuju.
„Nismo došli u Kazahstan da ubijamo ili ratujemo. Mi smo miroljubivi ljudi. I naša vojska je takođe miroljubiva. Došli smo tamo kako bismo im pomogli“, konstatovao je Lukašenko.
Ranije je zamenik šefa administracije kazahstanskog predsednika Dauren Abajev izjavio da mirovni kontingent Organizacije Ugovora o kolektivnog bezbednosti (ODKB) u Kazahstanu ne učestvuje u borbenim operacijama, već da je odgovaran za zaštitu državnih objekata.
Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara izbili protesti zbog drastičnog povećanja cena gasa ali su potom demonstracije prerasle u nemire zbog čega se predsednik Kasim-Žomrat Tokajev obratio ODKB za pomoć, što je organizacija prihvatila i uputila mirovni kontingent.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
RUSIJA
Lukašenko: Nećemo dati Kazahstan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala