- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kazahstan: Pravni poredak ponovo se uspostavlja; Mediji: Likvidirano 26 naoružanih terorista /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kazahstanu
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je, u osnovi, ustavni poredak ponovo uspostavljen u svim regionima zemlje i da lokalne vlasti kontrolišu situaciju. Mediji javljaju, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su snage bezbednosti likvidirale 26 učesnika protesta a da je oko 3.000 privedeno.
„Počela je antiteroristička operacija. Ustavni poredak obnovljen je u svim regiona zemlje. Lokalni organi vlasti drže situaciju pod kontrolom. Ali, teroristi i dalje koriste oružje, nanose štetu imovini građana. Zbog toga operacija treba da traje do njihovog potpunog uništenja“, rekao je Tokajev na sednici antiterorističkog štaba.
O antiterorističkoj operaciji kazahstanski ministar spoljnih poslova Muhtar Tleuberdi detaljno je obavestio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
Zamenik šefa administracije predsednika Dauren Abajev je za TV „Habar-24“ rekao da su na strani terorista delovali i snajperisti.
Abajev je rekao i da su sve administrativne zgrade u Alma Ati očišćene od terorista.
On je opisao i kako su teroristi pokušali da zauzmu Alma Atu: organizovana grupa terorista je napadala prodavnice naoružanja i otimala od policije sredstva radio veze. Delovali su profesionalno, na meti su im bile pre svega zgrade administracije, redakcije TV stanica.
Više puta su pokušali da se uključe u direktan program nacionalne televizije a dva puta je odbijen napad na TV toranj Kok Tobe.
„Ukupno je privedeno 3.000 ljudi koji su kršili poredak, 26 je likvidirano, a 18 naoružanih terorista je ranjeno“, objavila je ta TV stanica.
Prema podacima MUP, 18 pripadnika snaga bezbednosti je poginulo, 748 policajaca i pripadnika Nacionalne garde je ranjeno. Abajev je dodao da se za sada zna za jedan slučaj obezglavljivanja kadeta.
Kazahstanske vlasti uvele su crveni, kritični, stepen terorističke opasnosti na terotorije cele zemlje, saopštila je pres služba Komiteta nacionalne bezbednosti.
U Alma Ati učesnici nemira su podigli barikade ispred zgrade TV stanice „Svet“, javljaju mediji, dodajući da ima žrtava i da tela poginulih leže na ulici.
Privedeno je 70 osoba koje su učestvovale u napadima na administrativna zdanja i 30 njih koji su pljačkali i uništavali imovinu u gradu.
Izveštači s lica mesta javljaju da je i dalje u toku antiteroristička operacija i da se povremeno čuje pucnjava iz automatskog oružja.
Nemira je bilo i u gradu Aktau gde su demonstranti napadali policiju i oduzimali im oružje.
Aerodromi u prestonici, Alma Ati i drugim gradovima ni danas ne rade, dok je internet jedno vreme bio u funkciji a sada je ponovo isključen.
Božićna bogosluženja održana su bez prisustva vernika, a džamije su privremeno zatvorene.
Podsetimo, u Kazahstanu su 2. januara počele demonstracije zbog drastičnog povećanja cena gasa ali su protesti prerasli u nemire.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala