- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Budućnost Srpske autonomija, BiH bez perspektive

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije, a kako navodi, ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Srpska će krenuti ka izlazu.
„Dan Republike Srpske je važan datum jer smo tog 9. januara 1992. raskinuli sa iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu. Pošto je srpski narod večito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. januara krenuli u osvajanje naše slobode“, izjavio je Dodik, uoči obeležavanja 30 godina od osnivanja RS.
Dodik je u božićnom intervjuu povodom trideset godina Republike Srpske za Radio Beograd rekao da je napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, pre svega otporom međunarodnoj intervenciji, koja je uvek bila snažna, a snažna je i sad. On Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava.
„Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti”, rekao je Dodik
Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura“.
„BiH je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja, koja nema nikakvu perspektivu. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH. Ona se ne može objasniti drugačije osim Andrićevim rečima da kad uđeš u Bosnu, tu prestaje logika. Imate paraustavne odluke a imate Ustav; imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik a nije imenovan na tu funkciju; imate vlast stranaca a nigde ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac. BiH nema ni jedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, ni jedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost. Ona egzistira na sili Međunarodne zajednice, a ta sila nije doveka, ona će nestati i ja verujem da će se BiH na miran način razići“, kazao je Dodik.
On misli da Bošnjaci greše što se protive izvornom Dejtonu.
„Ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu“, izjavio je.
Komentarišući proces vraćanja nadležnosti RS, Dodik je podsetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti – vojsku, indirektne poreze i pravosuđe“.
Sve ostale nadležnosti, kazao je, kao što su sudovi i tužilaštvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika. Isto važi i za druge oblasti, 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici.
„Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna a ne paraustavna država.“
Odgovarajući na poslednje pritiske sa Zapada, član predsedništva BIH je ocenio da oni postoji od početka.
„Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili. U SAD je na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima. Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele“, kazao je Dodik.
On, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“.

„To nije nimalo lako i nisam naivan da verujem da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najpre na to računam. Drugo je volja naroda ovde. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svetu, dogovora a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da RS daju podršku“, zaključio je Dodik uoči Dana Republike Srpske-

Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
REGION
Dodik: Bez badnjaka u zgradi Predsedništva, Srbi tamo nisu dobrodošli
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala