- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Traže od Šmita da zabrani obeležavanje Dana Srpske

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Republike Srpske
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Bošnjački „Institut za istraživanje genocida“ u Kanadi, koji je veoma aktivan kada je reč o sankcionisanju svega što ima veze sa Srbima u BiH i Republikom Srpskom, traži od takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita da primenom tzv. bonskih ovlašćenja zabrani proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske.
Direktor ovog instituta Emir Ramić u saopštenju objavljenom na portalu IGK traži i „konkretno izjašnjavanje glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića na pitanje kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obeležavanje“ Dana Republike Srpske.
U opširnom saopštenju, Ramić ponavlja istorijat građanskog rata u BiH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, uz tvrdnju da je obeležavanje Dana Republike Srpske rezultat, kako navodi, „protivdržavnog i protivzakonitog i anticivilizacijskog delovanja velikonacionalističke srpske političke opcije“.
Prema njegovim tvrdnjama ta opcija nastoji da završi ono što nije završila u, kako navodi, „agresiji i genocidu na Republiku Bosnu i Hercegovinu“.
Tvrdi takođe da se 9. januar može vezivati samo za, kako kaže, „zločinačke, antidržavne aktivnosti i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“.
„Tražimo konkretno izjašnjavanje glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića na pitanje kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno i antidržavno obeležavanje dana entiteta Republika Srpska, na osnovu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti tog dana“, navodi, između ostalog, Ramić i ocenjuje da je „nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine direktni državni udar, ali i udar na Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i međunarodni poredak, kao i mir i bezbednost u svetu“.
Ramić u saopštenju posebno ukazuje da će učešće predstavnika drugih država na obeležavanju Dana Republike Srpske biti „jasna poruka o njihovom subverzivnom delovanju protiv države Bosne i Hercegovine i njenih građana i naroda“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala