- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sukobi u Alma Ati, mete napada zgrade administracije, više desetina napadača likvidirano

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kazahstanu
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Nemiri u Kazahstanu nastavljeni su u toku noći a policija je saopštila da su zgrade administracije i policije u Alma Ati bile meta napada i da je došlo do razmene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbednosti i vojske. Više desetina napadača je likvidirano a njihov identitet se utvrđuje.
Vojska je u toku noći izašla na ulicu i preduzela operaciju protiv svih onih koji su pljačkali po gradu i uništavali imovinu. Pripadnika vojske sada više nema na Trgu Republike.
Stanovnici Alma Ate dobili su sms poruku da se u gradu sprovodi antiteroristička operacija.
Trenutno je na centralnom trgu ostalo nekoliko demonstranata, ali novi počinju da pristižu.
Demonstranti su tokom noći opljačkali veliki broj supermarketa, razbijali stakla, čupali semafore.
U Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, jutros je mirno, demonstranata na ulicama nema. U gradu i dalje nema interneta, gradski prevoz radi normalno a specijalne snage obezbeđuju rezidenciju predsednika.
Narodna banka Kazahstana obustavila je rad, zbog čega su u prestonici zatvorene sve banke i menjačnice, većina bankomata ne radi. Građani su prethodno masovno podizali novac.
Veliki broj letova iz Nur-Sultana u Alma Atu je obustavljen.
Predsednik je jutros izdao više naloga vladi - da se obezbede diplomatska predstavništva i predstavništva stranih kompanija u zemlji, kao i da se oformi istražna grupa koja će utvrditi uzroke onoga što se dogodilo i odgovorne privesti pravdi.
Takođe, vojska, policija, Nacionalna garda i druge snage bezbednosti treba da podignu borbenu gotovost.
Tokajev je naložio i da se oformi komisija za procenu štete i uspostavi direktna linija sa građanima kako bi pravovremeno mogli da dobiju informacije o povređenima ili nestalima, kao i da se omogući normalan rad banaka.
Podsetimo, masovne demonstracije zbog povećanja cena gasa koje su odmah posle Nove godine izbile u Kazahstanu prerasle u nemire. Na teritoriji cele zemlje uvedeno je vanredno stanje, vlada je podnela ostavku, a predsednik Kasim-Žomart Tokajev je ono što se dešava u zemlji nazvao agresijom spolja i obratio se za pomoć ODKB. U sukobima je poginulo osam pripadnika snaga bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala