- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sastanak u okrnjenom „normandijskom formatu“: Francuska i Nemačka posvećene Minskim sporazumima

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSastanka Dmitrija Kozaka s političkim savetnicima Nemačke i Francuske za "normandijski format"
Sastanka Dmitrija Kozaka s političkim savetnicima Nemačke i Francuske za normandijski format - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Nove vlasti Nemačke i vlasti Francuske potvrdile su posvećenost realizaciji Minskih sporazuma, rekao je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak nakon sastanka sa političkim savetnicima za „normandijski format“ iz Francuske i Nemačke.
Kozak se danas sastao u Podmoskovlju sa savetnikom za spoljnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Francuske Emanuelom Bonom. Sastanak je trajao skoro četiri i po sata, a bio je posvećen rešavanju sukoba u Ukrajini i održan je na inicijativu ruske strane.
Kozak i Plotner su nakon smene vlade u Nemačkoj razmenili mišljenja po pitanju realizacije sporazuma.

„Svi oni – i nova vlada Nemačke i rukovodstvo Francuske potvrdili su svoju posvećenost Minskim sporazumima – osnovi koja nema alternativu za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Kozak nakon sastanka.

Kako je precizirao, razgovarano je o nizu praktičnih koraka za realizaciju Minskih sporazuma.

„Dogovorili smo dalje kontakte uz učešće ukrajinskog rukovodstva kako bi se sukob što pre okončao“, dodao je Kozak.

Takođe je istakao da se ne razgovara o stvaranju paralelnih formata unutar „normandijske četvorke“, jer je to štetno i dezorganizuje pregovarački proces.
„Od avgusta 2020. godine imamo dogovor da ove sastanke zajedno održavaju Ministarstvo spoljnih poslova i politički savetnici normandijskog formata. U takvom formatu smo danas vodili dijalog i dogovorili smo se da će se dijalog nastaviti u tom formatu i ubuduće“, kazao je Kozak.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
RUSIJA
Rusija: Ukrajinu treba naterati da ispunjava Minske sporazume
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala