- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: Istrajaćemo na normalizaciji odnosa sa Srbijom

© Ronald ZakAndrej Plenković
Andrej Plenković  - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodio je državnu delegaciju na tradicionalnom božićnom prijemu u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća i tom prilikom, uz čestitke za Božić, poručio da će Hrvatska istrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu.
Plenković je prisutne na božićnom prijemu pozdravio tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“ i istakao:
„Kada gledam na ukupno dostignuće parlamentarne većine koja daje ton hrvatskom društvu s političkim predstavnicima srpske manjine koji su, s ostalim manjinama, predstavnici vladajuće većine, mogu reći da smo se i pre krize vodili idejom da smanjimo polarizaciju u društvu, učinimo korake poštovanja, razumevanja, pijeteta i istine, ali isto tako da budemo okrenuti budućnosti i saradnji“.
Taj politički okvir, prema rečima premijera Plenkovića, osnažen je u drugom mandatu i manifestuje se u svemu što radimo. „Pazimo da ne dižemo tenzije, nego da ih spuštamo. Gledamo da ne ostavljamo probleme koji su se akumulirali godinama, nego da ih rešimo dijalogom i saradnjom i to na celoj teritoriji Republike Hrvatske“, naveo je Plenković.
Istakao je da je ta vrsta politike dijaloga i uvažavanja standard ispod kojeg se više ne sme i neće moći ići.
„Ne vide to svi na ovaj način kako ga vidimo mi, ali ćemo istrajati na tome. Istrajaćemo na obnovi Banije nakon razornog potresa, kao i na pronalasku svih nestalih osoba u Domovinskom ratu, istrajaćemo na procesuiranju svih koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju, istrajaćemo na normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije kao i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude respektovana i da participira u političkom životu upravo onako kako to mi radimo“, rekao je Plenković.
Jer, poručio je, ovo nije samo naša hrvatska kuća, nego je i evropska kuća sa svojim vrednostima i postignućima.
„Zbog toga u vremenu Božića pozivam sve da tome date svoj doprinos i postanete deo mozaika boljih odnosa da činimo život u Hrvatskoj boljim za sve“, naveo je premijer, a preneo Tanjug.
Prijem je održan u atrijumu Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Katarina Kantakuzina Branković“ u Zagrebu.
Na prijemu su se okupili članovi, prijatelji, saradnici i simpatizeri SNV-a, kao i predstavnici hrvatskog državnog vrha, izvestio je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.
U delegaciji su bili predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik vlade Boris Milošević, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.
Prijemu je prisustvovao gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.
Božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, udelio je patrijarh srpski Porfirije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala