Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: Više smo jedno nego što smo različito

© Tanjug / JADRANKA ILICPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je važnost mira osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, jer davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, više smo jedno nego što smo različito.
Patrijarh je u svom obraćanju prisutnima, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković i ministri spoljnih poslova i kulture, primetio je da se „nalazimo između dva Božića - onog koji se slavi po Gregorijanskom, i Božića koji se slavi po Julijanskom kalendaru“.
„Uokvireni smo na ovim prostorima, ali, i na širom evropskom kontinentu, smislom porukom i sadržajem Božića, a to je Rođenje Hristovo“, rekao je patrijarh i istakao da je „različitost koja postoji među ljudima dar od Boga“ da bi se, kako je naveo, „razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno“.
„Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u meru rasta visine Hristove, a to znači u meru svečoveka. Čoveka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vreme koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim“, kazao je patrijarh Porfirije.
Poglavar SPC je primetio i da vreme u kom živimo vreme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas.
„Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da u isto vreme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi“, kazao je patrijarh, saopštila je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska.
Mi, istakao je, moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega, steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati, prenosi Tanjug.
„Upravo današnji dan, proslavljanje rođenja sina Božjeg kao onoga koji nam donosi mir, donosi i formulu za postizanje mira u sebi, a onda i realizovanje i reflektovanje tog mira izvan sebe, tj. oko nas. Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. Taj sistem vrednosti je jednostavan: Ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada Jevanđelje Hristovo i zapovest njegovu, svakom onom kome je potreban mir, kome je bilo šta potrebno, kada pokazuješ ljubav prema drugome, ne pitajući sebe šta je on, taj drugi, učinio tebi, nego šta ti činiš njemu“, poručio je patrijarh i čestitao Božić tradicionalnim pozdravom: “Mir Božji, Hristos se rodi“.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
DRUŠTVO
Poslanica patrijarha Porfirija: Virus je opomena čoveku da se vrati zapovestima Božjim /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala