- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Najbolji među najboljima: Koga Rusi šalju u mirovnu misiju u Kazahstan

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMirovne snage u Kazahstanu
Mirovne snage u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Rusija je poslala u Kazahstan u sastav mirovnog kontingenta Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) elitne jedinice svojih Oružanih snaga, saopštio je ruskim medijima bivši načelnik glavne uprave za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije general-pukovnik u penziji Leonid Ivašov.
"U pitanju su elitne jedinice, naravno, najbolje jedinice naših Oružanih snaga koje imaju borbeno iskustvo u realizaciji zadataka u više ratnih područja. To su naše proslavljene jedinice", rekao je Ivašov.
"Teško je reći zašto je bilo potrebno da se pošalju baš ove jedinice", dodao je on.
On je istakao da, sudeći po zvaničnim informacijama, ruski vojnici čine okosnicu kontingenta ODKB u Kazahstanu, dok će druge države poslati manje jedinice.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je večeras da su u Kazahstan stigle prve jedinice ruskih mirovnjaka. U sastav kontingenta se nalaze jedinice 45. Specijalne brigade Vazdušno-desantnih snaga, Uljanovska desantno-ofanzivna brigada Vazdušno-desantnih snaga i Ivanovska Vazdušno-desantna divizija.
Treba istaći da i Belorusija šalje profesionalce: pripadnike 103. gardijske vazdušno-desantne brigade Snaga za specijalne operacije. Kirgizija je najavila slanje 25. specijalne brigade „Škorpion“, a Tadžikistan i Jermenija će poslati manje, ali dobro obučene kontingente specijalnih snaga. Ukupno, prema preliminarnim podacima, kontingent mirovne misije će brojati 4.000 vojnika.
Podsetimo, masovni protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua, izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. Nakon toga izbile su demonstracije i nemiri i u Alma Ati i drugim gradovima. Predsednik Kasim Žomart Tokajov je zatražio pomoć od ODKB.
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SVET
Peti dan nemira u Kazahstanu: Policija uspostavlja red u gradovima, mirovnjaci stigli u pomoć /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala