- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cela flota F-35 prizemljena posle misterioznog kvara i ekstremno rizičnog sletanja

© Foto : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceAmerički vojni avion F-35A "Lajtning II"
Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Cela flota lovaca F-35 Južne Koreje je prizemljena dok vojska istražuje uzrok kvara stajnog trapa letelice proizvedene u SAD, koji je primorao pilota da izvrši rizično sletanje.
Trenažni let ranije ove nedelje podstakao je istragu o tome šta je moglo da izazove kvar koji je uticao na niz sistema pored stajnog trapa aviona, saopštili su u sredu zvaničnici odbrane Južne Koreje.
„Pošto je istraga u toku, čitava flota (F-35) je suspendovana iz letenja“, rekao je jedan zvaničnik za AFP.
Tokom saslušanja o incidentu u sredu, zamenik načelnika štaba južnokorejskih vazduhoplovnih snaga, Šin Ok-čul, rekao je da je F-35A bio na maloj visini u blizini baze na zapadu zemlje kada je njegov pilot čuo „prasak” u mlaznjaku, koji ga je naveo da proveri sisteme aviona.
„Svi sistemi su prestali da funkcionišu osim kontrola leta i motora“, nastavio je Šin, napominjući da je pilot, umesto da se katapultira, odlučio da izvrši prinudno sletanje trupom, pri čemu avion klizi na donjoj strani da bi bezbedno sleteo tokom kvara. Nakon što je navodno izveo prvo sletanje trupom ikada pokušano sa avionom F-35 pilot je, na sreću, izašao nepovređen, prenosi RT.
Uoči opasnog manevra, specijalna pena je brzo naneta na pistu vazdušne baze kako bi se sprečilo da avion eksplodira usled trenja i varnica koje su nastale dok je strugao asfalt pri velikoj brzina.
Dok su Vašington i američka kompanija "Lokid Martin" reklamirali F-35 kao jedan od najnaprednijih borbenih aviona ikada razvijenih, projekat je bio skup za američke poreske obveznike koji su platili ceh za dugi niz odlaganja, kvarove i prekoračenja troškova otkako je letelica izvršila svoj prvi zvanični let 2006.
Bez obzira na to, izvestan broj američkih saveznika stao je u red da kupi avion, a Seul je napravio svoju prvu narudžbinu za 40 letelica 2014. godine, primivši početnu pošiljku od desetak u 2019. Od tada je Južna Koreja pristala da kupi još, nadajući se da će dobiti niz dodatnih F-35 za svoje vazduhoplovstvo i mornaricu.
Dramatično sletanje u utorak i prizemljenje flote u Južnoj Koreji dolazi nakon što se još jedan F-35 kojim upravljala Velika Britanija srušio u Sredozemno more prošlog novembra dok je pokušao da poleti sa britanskog nosača aviona. Pilot je uspeo da se bezbedno katapultira.
Lovac F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
SVET
Mediji: Procurio snimak – britanski F-35 vredan 100 miliona dolara završio u moru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala