- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Želim da iznerviram nevakcinisane, takva je strategija“: Makron za nove mere od 15. januara

© REUTERS / POOLEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da želi da iznervira Francuze koji se nisu vakcinisali protiv kovida 19 i da im, koliko god je to moguće, ograniči pristup društvenom životu.
„Želim da iznerviram nevakcinisane. To ćemo i dalje da radimo, do kraja. Takva je strategija“, rekao je Makron u intervjuu za „Parizijen“, dok se istovremeno u parlamentu nastavljala burna rasprava o predlogu zakona o potvrdama o vakcinisanju.
Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama sa negativnim PCR testom i vakcinisanima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mesta, što vlada sada želi da promeni i uvede samo potvrde o vakcinaciji.
Makron je rekao da nije za to da Francuze nervira, ali kada je reč o nevakcinisanima, njih želi da iznervira.

„Ne želim da ih šaljem u zatvor, ne želim da ih prisiljavam na vakcinaciju. Treba im reći: od 15. januara više nećete moći u restorane, na piće, na kafu, u pozorište, u bioskop...“, objasnio je predsednik Francuske.

Ove Makronove izjave kandidat krajnje levice na predsedničkim izborima Žan-Lik Melanšon (Nepokorena Francuska) ocenio je zaprepašćujućim.

Sme li predsednik tako da govori?

Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, predsednik tako ne bi smeo da govori.
„Garant jedinstva nacije uporno želi da deli i želi nevakcinisane da pretvori u građane drugoga reda. Emanuel Makron nije dostojan svoje funkcije“, smatra Le Penova.
Republikanac Bruno Retilo rekao je da „nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve reči“, prenosi Indeks.
Makron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mera za suzbijanje kovida 19, rekavši da odluke od prošle nedelje ostaju na snazi.
U intervjuu je rekao i da bi želeo da se kandiduje na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe za manje od četiri meseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala