- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

ODKB šalje mirovnjake u Kazahstan

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Savet za kolektivnu bezbednost ODKB doneo je odluku da pošalje mirovne snage u Kazahstan na ograničeno vreme sa ciljem stabilizacije situacija u toj zemlji, saopštio je premijer Jermenije Nikola Pašinjan.
„U vezi sa obraćanjem predsednika Kazahstana Tokajeva zbog pretnje nacionalnoj bezbednosti i suverenitetu republike Kazahstan koja je izazvana, između ostalog i spolja, Savet za kolektivnu bezbednost ODKB u skladu sa članom 4. Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti doneo je odluku da pošalje Kolektivne mirovne snage ODKB u Kazahstan“ , navodi se u saopštenju Pašinjana na fejsbuku.
Dodaje se da će snage biti poslate na ograničeno vreme kako bi se situacija u toj zemlji stabilizovala.
Masovni protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua, gradova u Mangistauskoj oblasti, izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
Protesti i sukobi proširili su se na druge gradove. U Alma Ati je 4. i 5. januara došlo do sukoba sa policijom, koja upotrebila šok bombe protiv demonstranata. U celom Kazahstanu je isključen internet, a privremeno je obustavljeno emitovanje određenog broja TV kanala. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev uveo je vanredno stanje na teritoriji čitave zemlje koje će biti na snazi do 19. januara. Uveden je i policijski čas od 23.00 do 7.00.
Tokajev je 5. januara raspustio vladu i stao na čelo Saveta bezbednosti zemlje. Poručio je da će delovati maksimalno oštro, te da je zatražio pomoć od ODKB.
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SVET
Situacija u Kazahstanu: U Nur Sultanu mirno, u Alma Ati anarhija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala