- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Sastanak sa delegacijom Rusije trajaće oko tri sata

© REUTERS / POOLGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Sastanak Saveta Rusija-NATO koji treba da se bude održan 12. Januara, počeće u 10 sati po srednjeevropskom vremenu, a planirano je da razgovori traju oko tri sata.
Nakon pregovora u sedištu Alijanse u Briselu, generalni sekretar Jens Stoltenberg obratiće se novinarima, navodi se u saopštenju organizacije.
Prethodno je iz NATO saopšteno da u predstojećem dijalogu i Rusija treba da uzme u obzir ono što brine Severnoatlantski savez.
Ranije danas o sastanku je govorio i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško koji će predvoditi rusku delegaciju u tim razgovorima.
Prema njegovim rečima, učešće i nivo na kojem će vojska Severnoatlantske alijanse biti zastupljena na sastanku Saveta Rusija-NATO biće pokazatelj spremnosti NATO-a za ozbiljan razgovor.
„Pošto se radi o vojno-bezbednosnim pitanjima, polazimo od pretpostavke da će na ovom sastanku učestvovati visoki oficiri NATO-a. To će, inače, biti pokazatelj njihove spremnosti za zaista ozbiljan razgovor, poslovni, o svim suštinskim aspektima vojne bezbednosti u Evropi“, rekao je Gruško za Sputnjik.
„Naša delegacija biće formirana upravo uzimajući u obzir rešenja tog problema“, dodao je on.
Kako je ranije saopšteno, za 10. januar u Ženevi su planirani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Zastave Rusije i Ukrajine ispred logoa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Vanredni sastanak NATO 7. januara o Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala