- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kraj „januarskog proleća“: Stiže naoblačenje i pad temperature

© Sputnik / Lola ĐorđevićSusnežica u Beogradu
Susnežica u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Prema najavama meteorologa, danas je poslednji dan „januarskog proleća“, bar kada je reč o narednih sedam dana. Već za predstojeće praznike i vikend, temperature će biti znatno niže, a kiša ili sneg padaće gotovo u celoj zemlji.
Od današnjih 19 stepeni, dokle će, u nekim krajevima Srbije doseći živa na Celzijusovoj skali, već sutra će biti najviše 10.
Posle jutarnje magle, danas tokom dana biće umereno oblačno i natprosečno toplo sa gotovo 19 stepeni. Uveče stiže naoblačenje sa severa, pa će na Badnji dan u većem delu zemlje biti oblačno i osetno hladnije, mestimično s kišom, a u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije sa snegom. Na jugoistoku zemlje pre podne će se zadržati suvo uz postepeno naoblačenje i slabu kišu u drugom delu dana, dok se istovremeno na severu zemlje očekuje prestanak padavina, a u toku noći i razvedravanje.
U petak, za Božić, na severu Srbije, veći deo dana biće pretežno sunčano, u ostalim krajevima oblačno, još ponegde sa slabom kišom, susnežicom ili snegom. Jutarnja temperatura minus dva, a najviše će dostići osmi podeljak Celzijusove skale.

Od 11. januara suvo, moguće zahlađenje od 16. januara

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da posle 11. januara, ima izgleda za period suvog i umerenog hladnog vremena, a posle 15. januara moguće je novo zahlađenje.
„U toku noći ka četvrtku se računa na premeštanje hladnog fronta koji će prvo zahvatiti sever i severozapad regiona donoseći jače naoblačenje, mestimičnu kišu, okretanje vetra na pojačan do jak severozapadni i osetno zahlađenje. U toku noći ovo pogoršanje će zahvatiti celu Hrvatsku, BiH i najveći deo Srbije kako i sever Crne Gore“, napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.
Usled jačeg zahlađenja, kišu će u predelima koji su na više od 700 metara nadmorske visine brzo smeniti sneg koji je moguć i na nižim nadmorskim visinama.
„Za doček Božića po julijanskom kalendaru u nizijama hladnije, ali uglavnom bez snega ili uz simboličnu visinu, dok se na planinama preko 700 metara očekuje od četiri do 10 centimetara snega. Sutra dnevni maksimum od 2 do 8 stepeni u plusu“.
„U petak jutro hladno, a na severu i zapadu pretežno vedro uz slab do umeren mraz. Tokom dana promenljivo oblačno i uglavnom suvo osim na planinama gde će povremeno provejavati sneg. Kasno posle podne i uveče nad jugoistočnim i istočnim delom regiona, sledi novo naoblačenje, ponegde uz slab sneg. Vetar će biti slab do umeren istočni, na jugu Banata jak jugoistočni, uveče u slabljenju. Jutarnji minimum od minus petdo minus jedan, ponegde na planinama i do minus devet. Tokom dana maksimum pet stepeni u plusu“, kaže Čubrilo.
Prema njegovim rečima, novo naoblačenje će biti posledica razvijanja ciklona nad Mediteranom čiji bi se centar najverovatnije preko Sicilije i juga Italije premeštao ka Grčkoj.
„Kako će naš deo Evrope biti u hladnom sektoru ovog sistema računa se na spuštanje još malo hladnijeg vazduha i upravo ta nova količina hladnoće bi mogla biti dovoljna da nad većim delom Srbije, osim krajnjem jugoistoku, nad istokom BiH i istokom Hrvatske u toku subote bude uslova za umeren, vlažan sneg te bi usledilo i formiranje snežnog pokrivača od jedan do osam centimetara. Na planinama Srbije, BiH i Crne Gore i do 15 centimetara novog snega, posebno na jugu Srbije i severu Crne Gore.
„Duvaće umeren, severozapadni vetar dok bi se dnevni maksimum kretao od minus jedan do plus tri stepena Celzijusa. Ukoliko se ovakva sinoptika i dalje održi, značajan deo regiona bi mogao do ponedeljka uveče da ima tanji snežni pokrivač. Ukoliko snega i bude on neće doći na zamrznutu zemlju, a temperature će u nizijama biti oko nule te će se deo snega otapati. Prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti se očekuje posle 11. januara, pa bi do 16. januara uglavnom bilo suvo uz jutarnji mraz i dnevni maksimum malo iznad nule. Posle 16. januara ima signala za moguće novo zahlađenje ali taj prognostički interval je jako udaljen te je prognoza vrlo nepouzdana“, rekao je Čubrilo, prenele su Novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala