- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kanada mora da plati 40 milijardi dolara odštete domorocima kojima je oduzimala decu

CC0 / Pixabay / Otava, glavni grad Kanade
Otava, glavni grad Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Kanada je objavila da je okvirno dogovorila da deci starosedelaca koja su odvedena od porodica i stavljena u sistem socijalne zaštite plati odštetu od oko 40 milijardi kanadskih dolara (približno oko 28 milijardi evra).
Dogovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za potencijalno stotine hiljada dece starosedelaca koja su odvedena iz porodica i nisu imala pristup javnim uslugama ili im je pristup bio otežan.
Dodatnih 20 milijardi dolara predviđeno je za reformu sistema socijalne zaštite u idućih pet godina, prenosi Indeks.

Najveća nagodba u kanadskoj istoriji

Kanadska vlada je još prošlog meseca objavila da će za odštetu da izdvoji 40 milijardi dolara, ali detalje je otkrila tek u utorak. Dogovor je postignut gotovo posle 15 godina nakon što je udruženje kanadskih starosedelaca podnelo tužbu zbog kršenja ljudskih prava.
Deca starosedelaca neproporcionalno su zastupljena u sistemu hraniteljskih porodica širom države. Kanada je priznala da je njen sistem diskriminatorski, ali je više puta odbijala da plati odštetu i finansira reforme.
Ovo je, ujedno, i najveća finansijska nagodba te vrste u kanadskoj istoriji, a konačni dogovor se mora završiti do 31. marta ove godine.
Dečja obuća - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Krvavi tragovi jezivog „kulturološkog genocida“ na Zapadu izlaze na videlo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala