- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li je ovo Rusija? Deset mesta koja podsećaju na svetske metropole /foto/

© Sputnik / Anton PodgaikoKaskadne stepenice, nacionalni park u Kislovodsku, Rusija
Kaskadne stepenice, nacionalni park u Kislovodsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Stanovnici Rusije ne moraju daleko da putuju kako bi videli divne i unikatne predele. Na teritoriji Rusije se nalaze mnoga mesta koja svojim izgledom podsećaju na inostrane destinacije. Krenimo u putovanje neobičnim predelima.

1. Nazivaju ga Severnom Venecijom. Izgradio ga je Petar I nalik na Holandiju. Sankt Peterburg podseća na Beč, Berlin, a u nekim delovima i na London. Predgrađa Sankt Peterburga liče na francuska. Zaljubljenici u ovaj grad pronalaze neki svoj razlog da ga vole i vraćaju mu se.

​2. Grad koji podseća na pribaltičke gradove Vilnus i Rigu sa nemačkim primesama je Kalinjingrad. Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti neverovatno podseća na Jurmalu, ali deluje elegantnije.

​3. Nalazi se na poluostrvu Krim, veoma se razlikuje od okolnih gradova i veoma podseća na grad u Turskoj. Neki smatraju da liči na Bar u Crnoj Gori. U njemu su se gradile džamije i pravoslavne crkve. Bahčisarijski Uspenski muški manastir na litici veoma podseća na crnogorski manastir Ostrog.

​4. Još neki gradovi na obali podsećaju na Crnu Goru, pre svega na Budvu i Perast, jedan takav grad je Gelendžik. U Gelendžiku rastu borovi sa dugim iglicama, koji podsećaju na one koji rastu u balkanskim zemljama.

5. Kavkaz podseća na Alpe. Šume na Kavkazu su lepa kao i one u Nemačkoj i Švajcarskoj.

​6. Kislovodsk je nalik češkim Karlovim Varima.

7. Da li ste se uželeli jednostavne arhitekture Skandinavije? Sortavala, grad u Republici Karelijai je alternativa za putovanje u Finsku. Čak se i put do Sortavale sada poklapa sa starim finskim putevima, samo nema mreža za losove i druge divlje životinje. Jedino se na osnovu starih fasada kuća primećuje da je to Sortavala.

8. Za one koji se oduševljavaju Tibetom i budizmom u Rusiji ima sličnih destinacija – grad Elista, glavni grad Republike Kalmikiji. U Burjatiji se mogu videti budistički hramovi i pagode. Ova neobična mesta će se dopasti ljubiteljima kolorita.

View this post on Instagram

A post shared by @gorod_elista

9. Da li biste ikada pogodili da je ovo mesto u Rusiji? Verovatno bi ste pomislili da je u pitanju Egipat ili Maroko. U pitanju je Astrahanjska oblast. Ovo nisu istorijske znamenitosti, već kulise za film „Horda“. Ovde je prikazana kultura i arhitektura iz doba Tamerlana i Zlatne Horde. Grad-muzej se zove Saraj-Batu. Ulaz za odraslu osobu je pet evra, a usluge vodiča su oko deset evra. Na teritoriji kompleksa je snimljena i ruska serija „Sofija“.

View this post on Instagram

A post shared by Saraй-Batu (@saray_batu)

10. U slučaju da ste maštali o Islandu, u Rusiji postoji alternativa i za ovu destinaciju – Kamčatka. Dolina gejzira Kamčatke u rezervatu prirode Kronotski izgleda kao naša Zemlja pre mnogo miliona godina. Tu se nalaze i neverovatna Plava jezera. A Mrtva šuma, u blizini vulkana Tolbačik, podseća na šumu u blizini vulkana Teide na Tenerifima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala