Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin o ciljevima Zapada 2022: Tražiće da priznamo Kosovo i da se svuda odreknemo Srba i Rusije

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kaže da očekuje da će se u 2022. nastaviti pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, odrekne se saveza i prijateljstva sa Kinom i Rusijom i dopusti reviziju Dejtonskog sporazuma.
"Od nas će se, kao i svih ovih godina, tražiti da priznamo Kosovo i da prestanemo da na bilo koji način, pod obrazloženjem nemešanja u unutrašnje odnose, zastupamo interese srpske zajednice bez obzira gde Srbi živeli'", kaže Vulin za Tanjug.
Smatra da se pritisci mogu očekivati i zato što ulazimo u izbornu godinu, a velike sile, kaže, uvek pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije.
'"Cilj svakog mešanja međunarodne zajednice u naš politički život i izbore jeste rušenje Aleksandra Vučića ili bar njegovo slabljenje", smatra Vulin.
Ono što uliva nadu je, kako kaže, to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da je u stanju da izdrži sve te pritiske i podseća da Vučić nije hteo da uvede sankcije Rusiji 'po cenu političkog opstanka'.
"A šta bi bilo da je to uradio, kako bismo se ove zime grejali, pošto bi bio gas za nas i kako bi došao da nije napravljen gasovod zbog kojeg su predsedniku Vučiću pretili svi, od Evropljana do Amerikanaca. Zahvaljujući tom gasovodu i što nismo uveli sankcije mi danas imamo gas ne samo najjeftiniji u Evropi nego i u dovoljnim količinama, a time niko ne može da se pohvali", ističe Vulin.
Ocenjujući situaciju u regionu, kaže da je zabrinjavajuća, a da posebno brine inertnost i ćutanje međunarodne zajednice koja, kako kaže, ne želi mir i stabilnost na Balkanu i dopušta da se nastavi destabilizacija regiona, od pokušaja ukidanja Republike Srpske do stvaranja velike Albanije.
Vulin kaže da brojni neodgovorni političari pokušavaju da promene stvari koje se 'ne smeju i ne mogu menjati', kao što su istina o jasenovačkom genocidu, stradanju srpskog naroda u Oluji i Bljesku, shvatanja srpskog naroda da u Srebrenici nije bio genocid.
"'Ne možete da pretite srpskom narodu da ćete ukinuti Republiku Srpsku i da je to sasvim u redu. Ne možete Srbima u Crnoj Gori zabraniti da pišu svojim pismom, da imaju svoju crkvu i odlučuju sami o sebi. Ne možete da ne sprovodite Briselski sporazum na KiM. To me zabrinjava i zato nisam optimista'", navodi Vulin.
Na pitanje da li vidi izlaz iz političke krize u BiH, Vulin ističe da među balkanskim narodima niko ne želi sukob, a Srbi pogotovo, ali smatra da je međunarodna zajednica neiskrena i da ne želi mir i stabilnost na ovim prostorima.
Ipak, ono što mu, kako kaže, uliva kakvu-takvu nadu je što su se u EU počeli javljati glasovi koji, primećuje Vulin, govore da treba razgovarati sa Srbima i da treba razmisliti o modifikaciji ili čak ukidanju Inckovog zakona koji je sve ovo i pokrenuo.
"Inckov zakon je bio osveta svim narodima u BiH. (Valentin) Incko nije zavoleo BiH, BiH nije zavolela njega, pa je nekoliko dana pre kraja mandata doneo zakon koji je duboko posvađao sva tri naroda. I ono malo rana što su zalečene, ponovo su se otvorile i počele da krvare. To je uradio namerno i planski, sa idejom da ostavi BiH potpuno destabilizovanu i nefunkcionalnu i da pokuša da od Srba napravi krivce za sve'", smatra Vulin.
Na konstataciju da su poslednjih meseci učestali upadi kosovskih jedinica ROSU u srpske sredine na KiM i pitanje kakva je procena naše policije o bezbednosti Srba u južnoj pokrajini i može li i šta srpska policija da učini na povećanju njihove bezbednosti, Vulin kaže da u skladu sa Rezolucijom 1244 policija nije fizički prisutna na KiM, ali da i te kako vodi računa o bezbednosti Srba koji žive na tom prostoru.
Dodaje da je MUP jedan od državnih organa koji je najviše u komunikaciji sa Srbima na KiM i podseća da su u centralnu Srbiju izmeštene policijske uprave sa prostora KiM.
"Bezbednosno pokrivamo prostor KiM i vodimo računa o onome što se tamo dešava. Uvek smo spremni da pomognemo kao što se videlo kada je Kurti izveo specijalce na sever KiM i kada je naša Žandarmerija bila u pripravnosti da reaguje kad naredi predsednik Vučić. Informisani smo, znamo za Kurtijeve planove i najave različitih akcija koje su po pravilu usmerene samo na uznemiravanje srpskog stanovništva", navodi Vulin.
Dodaje da je na prostor KiM, gde je uprava Prištine, 'endemski korumpirani prostor i da najveći deo kriminalnih narko klanova i plaćenih ubica dolazi sa tog prostora.
"Jedino što svih ovih godina rade je što uhapse ponekog Srbina i uhapse ga, kao u Štrpcu, pod optužbom za korupciju. A sa kim su oni to korumpirani, je li bio neki Šiptar u toj korupciji ili su Srbi to između sebe radili? Kad je Šiptar na Kosovu uhapšen zbog korupcije? Više ih je uhapšeno u Švajcarskoj, Nemačkoj i onda pričaju o borbi protiv kriminala", zaključuje Vulin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala