- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Vrati nam pare“: Investitori strahuju zbog kineskog giganta, obustava trgovine akcijama u Hongkongu

© REUTERS / ALY SONGEvergrande
Evergrande - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Investitori koji su uložili u obveznice kineske „Evergrande grupe“ protestovali su danas ispred poslovne zgrade kompanije u Guangdžou, strahujući da će njihovo ulaganje biti žrtvovano kako bi se posrnuli kineski građevinar održao na površini.
Učesnici protesta skandirali su: „Evergrande, vrati nam naše pare!“.
„Evergrande“ je u petak najavio promenu planova, smanjujući iznos otplate duga investitorima koji su uložili novac u finansijske proizvode kompanije, pri čemu je saopštio da svaki od ulagača može da očekuje isplatu glavnice od 8.000 juana (1.256 dolara) mesečno tokom tri meseca počev od januara, bez obzira na to kada njihova investicija dospeva.
Nekadašnja najuspešnija kineska kompanija za nekretnine, sada opterećena dugom od preko 300 milijardi dolara, prethodno se saglasila da otplati do kraja meseca 10 posto duga kada hartija od vrednosti dospe na naplatu, bez navođenja iznosa. Ova promena je izazvala strah među investitorima da im novac neće biti vraćen.
Više od 80.000 ljudi, uključujući zaposlene, njihove porodice i prijatelje, kao i vlasnike nekretnina „Evergrandea“, kupilo je dužničke hartije po osnovu kojih je kompanija prikupila više od 100 milijardi juana u proteklih pet godina, rekao je menadžer prodaje fonda „Evergrande Velt“.
Iz „Evergrandea“ nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom povodom protesta i zabrinutosti investitora.
Demonstranti i korisnici raznih aplikacija za razmenu poruka kojima „Evergrande“ duguje novac naveli su da im je policija rekla da ne izazivaju probleme i da su njihove grupe za četovanje blokirane, preneo je Tanjug.

„Evergrande“ obustavio trgovanje akcijama u Hongkongu

„Evergrande“ je juče obustavio trgovanje akcijama na berzi u Hongkongu.
Kompanija je u podnesku objavljenom na hongkonškoj berzi navela da do daljeg obustavlja trgovanje akcijama zbog "dojave koja sadrži insajderske informacije", ne ulazeći u konkretne detalje.
Analitičare mesecima brine opasnost da bi kolaps „Evergrandea“ mogao da izazove opštu krizu na kineskom tržištu nekretnina, koja bi mogla da pogodi vlasnike kuća i širi finansijski sistem.
Federalne rezerve SAD upozorile su prošle godine da bi problemi u kineskom sektoru nekretnina mogli da nanese štetu i globalnoj ekonomiji.
Akcije kompanije su ponovo krenule silaznom putanjom prošle nedelje, u kojoj je trebalo da isplati kupone na više serija korporativnih obveznica, jer na berzi nije bilo nikakvih signala o tome da su te obaveze izmirene.
Kompanija Evergrande bila je jedan od najvećih građevinskih investitora u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
EKONOMIJA
Kineski gigant propustio rok za plaćanje, akcije se strmoglavile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala