- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg otkrio glavne teme Saveta Rusija-NATO

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Savet Rusija-NATO, koji će biti održan 12. januara, razmotriće pitanja vojne bezbednosti u Evropi, Ukrajinu, mere povezane sa smanjenjem rizika i vojnu transparentnost, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Sazvao sam Savet Rusija-NATO 12. januara kako bi razgovarali o pitanjima vezanim za evropsku bezbednost, posebno o situaciji u Ukrajini i oko nje, kao i pitanjima vezanim za vojnu aktivnost, međusobnu transparentnost i smanjenje rizika“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Kako je precizirao, takva agenda je predviđena „za konstruktivan dijalog u interesu svih strana“.
Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, rekavši da podržava održavanje Saveta Rusija-NATO.
Podsetimo, uoči sastanka 12. januara na kome će Alijansa prvi put razmotriti zahteve Rusije o bezbednosti, zemlje NATO-a održavaju intenzivne multilateralne konsultacije o ruskoj inicijativi. Kako je saopšteno iz sedišta Alijanse, ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a 7. januara će održati vanrednu video-konferenciju na kojoj će razgovarati o zahtevima Rusije po pitanju evropske bezbednosti i saopštenjima o „koncentrisanju ruskih trupa kod granica Ukrajine“.
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici optužuju Rusiju da priprema navodnu „invaziju“ na Ukrajinu i prete neviđenim sankcijama ako se sprovedu planovi koji joj se pripisuju.
Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike NATO-a razmestilo u blizini ruske granice.
Pred kraj prošle godine obavljen je i telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, tokom kojeg je precizirano da će se pregovori o zahtevu Rusije održavati na tri koloseka - Rusija-SAD, Rusija-NATO i Rusija-OEBS.
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
NATO: Dijalog 12. januara, ali da Moskva uzme u obzir i ono što nas brine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala