- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sad je jasno da je potrebna četvrta doza: Dr Đerlek o pogoršanju epidemiološke situacije u Srbiji

© Sputnik / Lola Đorđević Vakcinacija
 Vakcinacija  - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Omikron soj već je u Srbiji, brojevi su u porastu, poslednje brojke pokazuju 5.224 nova slučaja, čak 200 odsto više nego pre nedelju dana, a od ranije se zna da vakcine imaju vek trajanja.
Analizom je ustanovljeno da se "Sinofarmova" vakcina može dati već posle četiri meseca, ostale već posle pet meseci, a kako je sa trećom buster dozom napravljen dobar potez, lekari kažu da se uveliko razmišlja i o četvrtoj dozi.
Da li će nezaustavljiv rast brojki uticati na to da ovo razmišljanje vrlo brzo preraste u odluku?
© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred kovid ambulante
Red ispred kovid ambulante - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Red ispred kovid ambulante
Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za „Blic“ da se već razgovora i o četvrtoj dozi upravo zbog toga što efektivnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.
„Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo. Evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza. U ovom trenutku Komitet za imunizaciju kao najstručnije telo u našoj zemlji sastavljeno od najvrsnijih stručnjaka virusologa, imunologa, epidemiologa, razmatra tu mogućnost. Evo vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima, i verovatno će i u našoj zemlji u zavisnosti od epidemijske situacije Nacionalni komitet doneti najbolju odluku, objašnjava Đerlek
U ovom trenutku se i dalje razmišlja, dodaje on, i kaže da u ovom momentu nije još ništa doneto, ali se svakako o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme.
„Upravo zbog toga što svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina na koju smo mi upozoravali, potrebne su buster doze. Ono što je bitno, postojeće vakcine još dobro reaguju na nove sojeve, i moramo apelovati na ljude da se u što većem procentu vakcinišu. Buster je neophodan. Ono što je dobro, da smo uvek i na vreme dali vakcine kada je trebalo. Podsetimo se, da su svi kasnili sa trećom dozom, recimo Portugal i Danska su imali 80 i 85 odsto ljudi sa prvom i drugom dozom, ali su kasnili sa trećom, pa su imali pune bolnice kada je istekla vakcina drugom dozom. Oni nisu na vreme počeli sa trećom za razliku od nas. Ja čvrsto verujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju sa četvrtom dozom kao i to koje će biti populacione grupe. Takođe verujem da ćemo u 2022. uspeti da završimo priču sa virusom korona“, zaključuje Đerlek.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRed za testiranje u privatnim laboratorijama
Testiranje u privatnim labaratorijama - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Red za testiranje u privatnim laboratorijama
Prema poslednjim podacima u Srbiji je zaključno na dan 19. decembar vakcinisano ukupno 3.099.614 punoletnih građana. Od tog broja, tri doze vakcine primilo je 1.642.593 građana.
Što se tiče onih kojima polako ističe „treća“ doza, ono što je poznato od podataka jeste da je do 30. septembra treću dozu primilo 552.636 građana Srbije, a u prvoj polovini oktobra 199.413 građana, što bi značilo da bi negde od sredine januara do početka marta svoju četvrtu dozu, možda trebalo da primi 753.049 građana.
Kovid ambulanta - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
DRUŠTVO
Nagli skok broja zaraženih: Više od 5.000 pozitivno na virus korona u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala