- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi slučaj flurone u Republici Srpskoj

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaAnaliza krvi na postojanje antitela na virus korona
Analiza krvi na postojanje antitela na virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
U Banjaluci je registrovan prvi slučaj flurone, objavio je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.
Kako je saopšteno, u uzorku pacijenta hospitalizovanog u tom kliničkom centru detektovana je istovremena infekcija gripom, RNK Influenza A (H3) i virusom korona (SARS-CoV-2).
Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj, a radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke, koji je, trenutno, svestan, hemodinamski i respiratorno stabilan, navodi se u saopštenju.
„U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu Biomerieux, u roku od jednog sata. Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u Republici Srpskoj koja ima mogućnost ove dijagnostike“, dodaje se u saopštenju.
U toj zdravstvenoj ustanovi ukazuju da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji i mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, kako je već potvrđeno u drugim zemljama, preneo je portal RTRS.
Korona virus - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
REGION
Prvi slučaj flurone otkriven u Hrvatskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala