- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pobeda ruske diplomatije: Ceo svet bi od danas trebalo manje da strepi

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Izjava pet nuklearnih sila o poštovanju sporazuma o sprečavanju nuklearnog rata uspeh je ruske javne diplomatije. Ona može da doprinese spuštanju tenzija između Zapada sa jedne i Moskve i Pekinga sa druge strane. Izjava je prvi fundamentalni korak u pravcu osiguravanja sveta od opasnosti od izbijanja nuklearnih sukoba.
Ovako nekadašnji jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović i politikolog Aleksandar Pavić ocenjuju zajedničku izjavu Rusije, Francuske, SAD, Velike Britanije i Kine o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, kao i rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa, koju su države potpisale 3. januara.

Izjava petorke doprinosi smirivanju tenzija

Prema Jovanovićevim rečima, nedostatak izjave je u tome što se izjavi nisu priključile druge nuklearne sile – Indija, Pakistan, Izrael, pa i Severna Koreja – verovatno se smatralo da države potpisnice budu u kontinuitetu odgovorne za stabilan mir i bezbednost u svetu. Radi se o državama koje su i pre ove izjave bile potpisnice sporazuma i time određeni stepen odgovornosti za svetsku bezbednost, navodi naš sagovornik.
„Verovatno se može očekivati da će u daljim etapama razrade ovog principijelnog opredeljenja biti zahvaćene i druge zemlje koje su u međuvremenu našle za potrebno da se osiguraju vlastitim nuklearnim naoružanjem. Ali ostavimo to. Za sada je ovo bitno“, kaže Jovanović.
Jovanović izjavu povezuje sa predlozima koje je Rusija poslala Americi, gde se između ostalog predlaže i stabilizacija međusobnih odnosa kroz osiguranje od opasnosti od upotrebe nuklearnog oružja, što je postojalo u vreme Hladnog rata. Međutim, SAD su postepeno napustile i razgradile ove principe, smatrajući da, kao jedina preostala supersila, mogu da budu oslobođeni obaveza.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Velike sile prihvatile inicijativu Rusije: Neće biti nuklearnog rata
Danas, pak, situacija se promenila i postoji više nosilaca političke i vojne moći i, prema Jovanovićevim rečima, mora se uzeti u obzir da se broj zemalja koje imaju ambiciju da poseduju nuklearno oružje neprekidno širi.
„Prema tome, ovaj dogovor je dobra pretpostavka, dobro ispunjeni uslov. Za očekivanje je da će rusko-američki bilateralni razgovori u vezi sa otvorenim pitanjima, posebno u vezi sa učvršćivanjem kontrole nad nuklearnim potencijalima, doneti neki rezultat. Možda ne finalni, ali će otvoriti proces za rešavanje jednog po jednog pitanja. Ako se u tome uspe, to bi prilično popravilo atmosferu u bilateralnim odnosima između Rusije i Amerike, pa konsekventno tome i Rusije i NATO-a i otvorilo bi proces neke vrste detanta posle velike napetosti koju je ofanzivna politika SAD i NATO-a vršila i vrši već nekoliko godina svojim širenjem u pravcu ruskih granica, a sutra možda i granica nekih drugih zemalja“, objašnjava Jovanović.

Izjava je dobar početak

Za Aleksandra Pavića, značaj izjave pet nuklearnih sila je simbolički – više američkih zvaničnika pominjalo je mogućnost izbijanja nuklearnog sukoba, pa čak su se iz SAD čuli glasovi da ova država ne bi trebalo da se odrekne prava na prvi nuklearni udar. U tom kontekstu, izjava je dobra i predstavlja pobedu ruske diplomatije.
Rusija je, prema Pavićevim rečima, na inicijativu podstaknuta angloameričkom ofanzivom, na prvom mestu diplomatskom – ali, kako kaže, dela sve govore – da li će izjava doprineti spuštanju tenzija videće se, kaže on.
Iako se radi o ruskom diplomatskom uspehu, jer Moskva je uspela da oko izjave okupi svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti, naš sagovornik izražava sumnju u to da će ona doprineti spuštanju tenzija i podseća da je Kina već upozorila da savez AUKUS, u kome su SAD, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, može da podrije režim neširenja nuklearnog oružja.
„Mi smo se tokom decenija naslušali raznih deklaracija o dobrim namerama i kako svet treba da prestane da živi pod opasnošću od nuklearnog rata i kako treba da dođe do razoružanja. Međutim, u praksi se dešava obrnuto“, ističe Pavić.
Ruska inicijativa, dodaje Pavić, nije iznenađujuća, jer se Rusija ponaša odgovorno i teži da stiša tenzije.
Zajednička izjava pet nuklearnih sila trebalo je da bude objavljena u okviru 10. Konferencije za reviziju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, čije je održavanje bilo planirano za 4. januar. Međutim, konferencija je odložena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u SAD.
Prema rečima Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova, dokument petorke dopunjuje i razvija bilateralne izjave usvojene ranije na najvišem nivou sa SAD u zajedničkoj izjavi predsednika od 16. juna 2021. godine, kao i Kinom u zajedničkoj izjavi od 28. juna 2021. godine povodom 20. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.
„U izjavi se odražava ideja koja je za nas važna - o nedopustivosti bilo kakvog rata između nuklearnih država, i nuklearnog i uz upotrebu konvencionalnog naoružanja. U njoj se takođe potvrđuju obaveze koje su ranije prihvatile zemlje petorke o tome da neće uperiti nuklearno oružje jedni na druge ili na treće zemlje. U multilateralnom formatu je potvrđen i princip vođenja dijaloga između naših zemalja na osnovu uzajamnog poštovanja i priznavanja interesa i uzajamne zabrinutosti u oblasti bezbednosti“, navela je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala