- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Amerika i Rusija da nastave da nepovratno smanjuju nuklearni arsenal

CC0 / Pixabay / Peking
Peking - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Kina smatra da je produžetak američko-ruskog sporazuma START 3 važan korak ali da to nije dovoljno i da dve super države moraju da nastave nepovratno smanjenje nuklearnih arsenala.
„Obratili smo pažnju na to što Amerika i Rusija vode strateški dijalog. Kina pozdravlja produžetak START 3, što je izuzetno važan korak kojem se administracija Donalda Trampa protivila. Drugo, mislimo da to nije dovoljno jer i posle produžetka sporazuma na Ameriku i Rusiju otpada više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja“, rekao je novinarima direktor Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova za kontrolu naoružanja Fu Cun.
I dalje postoji međunarodni konsenzus da dve države moraju da nastave sa smanjivanjem svojih nuklearnih arsenala i to nepovratno i na način koji je pravno obavezujući.
„Ako dve nuklearne super države nastave da smanjuju svoj nuklearni arsenal rado ćemo se pridružiti pregovorima o nuklearnom naoružanju, ako ga smanje do nivoa na kojem je naš arsenal. Više puta smo to ponovili, to je naš stav“, rekao je Fu.
Trenutno je između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država na snazi Sporazum START 3, koji ograničava broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550 sa svake strane, ali sporazum ne ograničava nuklearne bojeve glave saveznika Vašingtona. Administracija Donalda Trampa predlagala je da se u rusko-američke pregovore o strateškoj stabilnosti uključi Kina, ali Peking za to nije zainteresovan.
Katastrofa, nuklearni rat - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pentagon upozorava: Svet se približava nuklearnom ratu – zbog Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala