- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Dijalog 12. januara, ali da Moskva uzme u obzir i ono što nas brine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Severnoatlantski savez potvrdio je da će 12. januara biti održan Savet Rusija-NATO. U Alijansi ističu da i Rusija, koja je inače iznela zapadnim zemljama zahtev za garancije bezbednosti, treba da uzme u obzir zabrinutost saveza zbog određenih pitanja.
„Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je kao predsedavajući sazvao Savet Rusija-NATO za 12. januar. Dijalog sa Rusijom treba da se odvija na bazi uzajamnosti, treba da odgovori i na zabrinutost NATO zbog ruskih aktivnosti, da bude zasnovan na osnovnim principima i dokumentima o evropskoj bezbednosti“, navodi se u saopštenju pres službe Alijanse.
U NATO za sada nisu utvrdili dnevni red sastanka.
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici optužuju Rusiju da priprema navodnu „invaziju“ na Ukrajinu i prete neviđenim sankcijama ako se sprovedu planovi koji joj se pripisuju.
Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike NATO-a razmestilo u blizini ruske granice.
Pred kraj prošle godine obavljen je i telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, tokom kojeg je precizirano da će se pregovori o zahtevu Rusije održavati na tri koloseka - Rusija-SAD, Rusija-NATO i Rusija-OEBS.
Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, na sastanku u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Putin poručio Bajdenu: Rusija će se u ovoj situaciji ponašati onako kako bi se ponašale SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala