- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Milijarderka proglašena krivom za prevaru, preti joj 20 godina robije

© AP Photo / Nic CouryElizabet Holms
Elizabet Holms - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Elizabet Holms, koja je osnovala kompaniju za testiranje krvi „Teranos“, proglašena je krivom za prevaru investitora nakon višemesečnog suđenja u Kaliforniji. Tužilaštvo je optužilo Holmsovu da je svesno lagala o tehnologiji koja navodno može da otkrije oboljenje na osnovu analize nekoliko kapi krvi.
Porota je proglasila Holmsovu krivom po četiri tačke optužnice, uključujući zaveru s ciljem prevare investitora i po tri tačke povezanih prevara.
Optužena je negirala optužbe tužilaštva za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.
Ona nije privedena i još uvek nije potvrđen datum izricanja presude, ali sledeće ročište zakazano je za sledeću sedmicu.
Holmsova, nekada najmlađa milijarderka na svetu, optužena je po ukupno 11 tačaka optužnice, a proglašena je nevinom po četiri tačke koje se odnose na obmanjivanje javnosti.
Razdvojena presuda usledila je nakon što je sudija zahtevao da porota, koja je raspravljala sedam dana, donese delimičnu presudu, jer nije uspela da se usaglasi i postigne konsenzus po tri tačke optužnice.
Inače, „Teranos“ je u jednom trenutku bio procenjen na devet milijardi dolara i ta kompanija je nekada bila popularna u Silicijumskoj dolini, jer je najavljivala revolucionaran napredak u medicinskoj industriji.
Ipak, novinarska istraga „Volstrit džurnala“ 2015. godine pokazala je da osnovna tehnologija „Teranosa“ za testiranje krvi ne funkcioniše, posle čega je korporacija počela da gubi kredibilitet, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala