Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mala Katarina se iznenada provukla do patrijarha: Neizmerna radost u Hramu Svetog Save

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije deli božićne paketiće deci bez roditeljskog staranja
Patrijarh Porfirije deli božićne paketiće deci bez roditeljskog staranja - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Iako nije bilo predviđeno da baš od patrijarha Porfirija dobije poklon, jer su ih u Hramu Svetog Save delili i episkopi i drugi pomagači, desetogodišnja Katarina Savić, koja ima dva brata i sestru, provukla se ispod zaštitne ograde. Htela je da dobije poklon isključivo iz njegove ruke. Uspela je. Ima knjige, slatkiše i osmeh. Radost Božića.
Nikada više dece u Hramu Svetog Save, patrijarh srpski Porfirije podelio je u utorak uveče čak hiljadu božićnih paketića. Tu su deca bez roditeljskog staranja koja su došla iz domova, deca sa posebnim potrebama, mališani iz porodica sa puno dece i njihovi roditelji.
Patrijarh deci priča o svom detinjstvu, kako je uglavnom slušao mamu i tatu, ali je ponekad bio i nestašan. Deca slušaju pažljivo, slušaju i roditelji, a patrijarh Porfirije za njih ima posebnu poruku.
Porodica je, naravno svetinja, a ono što je drži na okupu, i ljudski rod, su deca i ono što nose u sebi, a to je ljubav. Zato roditelji trudite se da pre svega svojoj deci darujete ljubav, pre svega ljubav između mame i tate. Kad se oni vole, deca su najsrećnija, kad se svađaju, onda su tužna“, kaže i dodaje:
© Sputnik / Lola Đorđević Porodica Savić
 Porodica Savić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Porodica Savić
„I ja vas sve volim, grlim vas u molitvi i u ljubavi našega Božića, našega Hrista i pozivam da uvek dolazite u crkvu, a doći ćemo i mi u vaše domove, da vidimo da li slušate mamu i tatu, da li im pomažete kad imaju dosta posla. Svi mi smo jedna porodica, svi smo rođaci, jedni drugima braća i sestre, ali svi smo svoji“, kaže njegova svetost.
Katarina Savić sa posebnom pažnjom slušala je dok je pričao o tome kako se mali Hristos rodio u jaslama, kako su se sve životinje radovale i pevale pesmu o dolasku Hrista među nas.
Ona dobro zna zašto je došla, povodom kog praznika je posetila Hram Svetog Save i slušala dečji hor. I ona peva u horu. Kaže da jedva čeka Badnji dan:
“Tata i Dimitrije, moj brat stariji, idu ujutro u šumu da seku badnjajk, kucaju na vrata i kažu dobro veče domaćine, a mi kažemo, čujem, čujem. Onda pevamo pesmu o badnjaku. Tata onda prosipa bombone, a mi govorimo piu, piu i skupljamo ih“, priča Katarina i dodaje da, iako nije otvorila paketić, vidi da su unutra knjige i slatkiši. Presrećna je.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPodela 1.000 božićnih paketića deci bez roditeljskog staranja i porodicama sa četvoro i više dece
Podela 1.000 božićnih paketića deci bez roditeljskog staranja i porodicama sa četvoro i više dece - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Podela 1.000 božićnih paketića deci bez roditeljskog staranja i porodicama sa četvoro i više dece
Stariji brat Dimitrije ima trinaest godina, veliki je dečak, kaže da nije raspoložen za izjavu i objašnjava da je ostao bez reči kada je ušao u Hram Svetog Save, „toliko je sve lepo“.
Savići imaju četvoro dece, po paketiće su došli iz Boljevaca kod Surčina na poziv Srpske pravoslavne crkve. Otac Predrag kaže da se teško snalaze, u današnje vreme, ali da se trude da deca ne oskudevaju ni u čemu.
„Mama je sad baš posle dve godine na porodiljskom ostala bez posla, samo ja radim, ali dobro je. Snalazimo se. Gospod nam pomaže, Bog nas čuva, tako da je sve blagosloveno. Srećni smo, to je najbitnije“, kaže.
Iako žive skromno i primaju pomoć Srpske pravoslavne crkve, Savići pomažu one koji imaju još manje. Preko humanitarne organizacije "Fenečki biseri" trenutno prave badnjake i božićne ukrase koje će prodavati.
© Sputnik / Senka MilošKatarina Savić vraća se kući radosna, jedva čeka Badnji dan i Božić
Katarina Savić vraća se kući radosna, jedva čeka Badnji dan i Božić - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Katarina Savić vraća se kući radosna, jedva čeka Badnji dan i Božić
„Sav prikupljeni novac ide za pomoć deci na Kosovu i Metohiji, sada im kupujemo paketiće, a inače i muzičke instrumente. To je jedna divna akcija koja traje već godinama. Pozivamo sve koji mogu da se priključe ovoj akciji preko fejsbuk stranice Mesne zajednice Boljevci“, kaže tata Predrag.
Mama Karolina, sa suzama u očima, jer su uspeli i da se slikaju sa patrijarhom Porfirijem, kaže samo da je neizmerno srećna.
„Ne mogu da vam opišem kako se osećam, unutra, u svom srcu, ovo je zaista nešto izuzetno za mene i za moju porodicu“.
„Bravooooo.... „, dodaje dvogodišnja Angelina, koju za ruku povlači tri godine stariji Gavrilo. Jedva čekaju da izađu iz crkve, da vide šta je u kesama.
Bila je ovo peta božićna svečanost za decu bez roditeljskog staranja i decu iz višečlanih porodica u Hramu Svetog Save. Događaj koji će pamtiti porodica Savić koju i inače pomaže Versko dobrotvorno starateljstvo SPC.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Kada deci damo ljubav poklonili smo im ceo svet /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala