- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto Srbija ne može da vidi „poljski scenario“?

© AP Photo / Czarek SokolowskiLegija
Legija - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Poljska Legija suočava se sa izuzetno teškim periodom jer se bori za opstanak u Ekstraklasi, i to samo sezonu nakon što je osvojila šampionsku titulu. Klub iz Varšave igrao je u Ligi Evrope što ga je skupo koštalo, uzevši danak u domaćem prvenstvu.
Takav „poljski scenario“ jednostavno je nezamisliv u Srbiji, pre svega jer je razlika između Crvene zvezde i Partizana u odnosu na ostale klubove ogromna.
Čukarički, Vojvodina, Radnički iz Niša i TSC iz Bačke Topole odskaču od ostalih, ali su ponovo daleko od toga da ugroze večite rivale.
Tek je nepojmljivo da se Zvezda i Partizan nađu na samom dnu Superlige, čak i u slučaju kada igraju iscrpljujuća evropska takmičenja koja znaju da se odraze na igrački kadar u vidu umora igrača, rotacije, zdravstvenog biltena.
Crvena zvezda je kao prvoplasirani tim u Ligi Evrope izašla iz grupe sa Bragom, Midtjilandom i Ludogorecom, dok je Partizan u Ligi konferencija završio drugi iza Genta, obezbedivši evropsko proleće i opet su ubedljivo prvi na tabeli.
Klub iz Humske ima 53 boda, crveno-beli su drugi sa dva manje, dok trećeplasirani Čukarički ima 35 bodova, a četvrtoplasirana Vojvodina 29...
Ni iscrpljujući mečevi nisu se odrazili na rezultate u srpskom prvenstvu zbog ogromne razlike u kvalitetu i predugačke klupe.
S druge strane, Legija je osetila svu draž poljskog prvenstva u kojem zauzima pretposlednje mesto sa svega 15 osvojenih bodova iz 18 odigranih mečeva i gol-razliku 19:30. Samo dve pobeda klube iz Varšave u poslednjih pet mečeva, naspram tri poraza.
Aktuelni šampion, čiji je član reprezentativac Srbije Filip Mladenović, nesumnjivo je platio cenu igranja na dva fronta. Evropa je (pre)skupo koštala najveći poljski klub koji je upisao dva trijumfa u Ligi Evrope, pobedivši Lester (1:0) i Spartak u Moskvi (1:0).
Ipak, poslednje mesto na kraju u nadigravanju sa pomenutim klubovima iz Engleske i Rusije, kojima treba dodati još Napoli jasan je pokazatelj da Legija nije mogla da se nosi sa tolikim pritiskom i zahtevima koje sa sobom nosi moderan fudbal.
tekbol Nikola Mitro i Bogdan Marojević  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Srbija umalo da ih pusti, Crna Gora ih „odjavila“ – opet su prvaci sveta, ali: „Nikoga ne zanimamo!“
„Poljska liga nema neki ekstra kvalitet, ali je interesantna zbog toga što su svi klubovi dobri i imaju dobre igrače. Legija je igrala Ligu Evrope i sada ima samo jedan cilj, da ne ispadne iz lige...“, konstatovao je na društvenim mrežama Mirko Poledica.
Jasno je da je Mirko Poledica, predsednik Sindikata nezavisnih fudbalera „Nezavisnost“, i te kako upućen u kvalitet poljskog fudbala pošto je branio boje Legije od 2004. do 2006. godine, dok je igrao na pozajmici za Leh Poznanj u sezoni 2002/2003.
Leh je prvoplasirani tim Ekstraklase sa 41 bodom, drugoplasirani Pogon ima četiri manje, a Rakov je osvojio 35.
I dok će se Legija u Poljskoj u drugom delu sezone grčevito boriti za opstanak, koji će verovatno i izboriti jer više nema obaveza u Ligi Evrope, Zvezda i Partizan po običaju vode šampionsku trku udvoje.
Najrealniji scenario je da će večiti derbi, koji će na proleće biti odigran na stadionu „Rajko Mitić“, odlučiti novog-starog prvaka države.
Jasno je da večiti retko prosipaju bodove, mada je Zvezda platila danak igranja u Evropi i meč sa Bragom, posle kojeg je šokantno remizirala sa Radnikom na Marakani.
Ipak, čak ni takvo prosipanje bodova verovatno nikada neće Srbiji prirediti „poljski scenario“ da se šampion države zbog igranja u Evropi i relativnog izjednačenog kvaliteta u kompletnoj ligi, bori za goli život.
Navijači Legije iz Varšave - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Srbin usred skandala u Poljskoj – huligani maltretirali igrače: „Uplašeni su, ne žele da pričaju“
Trofej Lige šampiona - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Epilog skandala – tri blokbastera!
SPORT
Maradonin ukradeni sat „stigao“ do Indije, reagovala policija /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala