- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina gradi most preko jezera Pangong – skraćuje put za vojsku

© AP Photo / Gurinder OsanIndija i Kina, granica
Indija i Kina, granica - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Kineska Narodnooslobodilačka vojska počela je da gradi most preko jezera Pangong, čime će skratiti put do indijskih vojnih punktova koji se nalaze na južnoj obali jezera.
Izgradnjom tog mosta kineska vojska se nada da će sprečiti indijsku armiju da ponovi operaciju „Snežni leopard“ iz avgusta 2020. godine sa ciljem zauzimanja dominantne visoravni na 135 kilometara dugoj južnoj obali jezera koju dele Indija i Kina u istočnom Ladaku.
„Kinezi su bili zatečeni brzim kretanjem i nagomilavanjem (na južnoj obali Pangonga)...Izvukli su pouku i nekoliko koraka je preduzeto da bi se kroz tu oblast omogućilo brže kretanje sa mogućnošću velikog povećanja prisustva“, citirao je portal „Print“ neimenovanog izvora, izveštavajući o razlozima gradnje mosta.
Neimenovani zvaničnik je rekao da će, nakon što most bude završen, razdaljina između Kurnaka na severnoj obali i Rudoka na južnoj, biti smanjena sa sadašnjih 200 kilometara na između 40 i 50 kilometara.
Bez tog mosta, kineski vojnici moraju da pređu dužu rutu da bi stigli do južne obale jezera Pangong Co, jedne od tačke sporenja dve zemlje.
Satelitski snimci pokazuju da je most koji prelazi preko uskog dela jezera skoro završen.
Kina je, prema sporazumu postignutom 10. februara 2021. godine, povukla više od 10.000 vojnika i 300 tenkova iz oblasti jezera Pangong.
Indija kontroliše zapadni deo od 45 kilometara jezera, dok je ostatak pod kontrolom Kine.
Kako se podseća, indijski ministar odbrane Radžnat Sing je prošlog meseca otvorio 27 novih puteva i mostova u blizni kineske granice, a pomenuo je i da se u „današnjem nesigurnom okruženju ne može isključiti mogućnost nekog sukoba“, preneo je Sputnjik internešnal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala