- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane kod Kostolca

© Pixabaysolarna elektrana
solarna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) planira da u okviru odlagališta jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac izgradi solarnu elektranu. Buduća solarna elektrana „Petka“ locirana je sa leve strane puta Požarevac-Kostolac, a EPS je raspisao tender za izgradnju.
Lokalitet „Petka“ predstavlja spoljno odlagalište jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac. Odlagalište je maksimalne dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Formirano je u vidu etaža - kupastih kosina različitih širina i visina.
U neposrednoj blizini prolazi regionalni put P-103. Na osnovu dostupnih površina i reljefa lokaliteta izabrane su površine na koje će biti postavljeni solarni paneli. Prema optimalnoj konfiguraciji invertora, na ovoj lokaciji moguće je postaviti 17.100 panela, a izabrani su paneli snage 650 W i efikasnosti 20,9%, piše "Ekapija".
Kako se navodi u saopštenju, predviđeno je korišćenje 10 suvih transformatora pojedinačne snage 1 MVA sa koeficijentom transformacije 35/0,4 kV. Suvi transformatori su oko 35 % skuplji od uljnih, ali nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, pa nema potreba za uljnom jamom i problema za skladištenjem transformatorskog ulja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala