Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Edita Tahiri otkrila šta Zapad prećutno podrazumeva - ne smeta im Kosovo bez Srba

CC0 / Pixabay / Amerika i Rusija na Kosovu
Amerika i Rusija na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Zapad se neće mnogo potresti zbog izjave Edite Tahiri da će povratak Srba na KiM biti moguć samo ako Srbija prizna Kosovo, jer se to odavno prećutno podrazumeva. Da ih je zanimalo tzv. nezavisno Kosovo sa Srbima za dve decenije i više našli bi način da obezbede povratak prognanim Srbima na svoja ognjišta.
Ovo je komentar doktora političkog nauka profesora Dejana Vuka Stankovića na reči bivšeg glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom.

Zapad ne zanima povratak Srba na KiM

„Da je nekome stalo do povrataka izbeglica na prostor Kosova on bi se do sada već desio jer od 1999. godine od završetka rata prošlo je 22 i po godine, isto toliko je prošlo od kada su Srbi sa Kosova izbegli u centralnu Srbiju, i do sada se ništa nije uradilo da im se obezbedi da se vrate. Nema mnogo razloga da se veruje da će taj proces biti na koloseku koji će garantovati da će se Srbi vratiti. Naprotiv, čini mi se da je ovo što je rekla Tahiri već odavno prećutno podrazumeva,“ kaže Stanković.
Na tzv. nezavisnom Kosovu, Srbi, dodaje on, i ne žele da žive, a ovo je samo fasada iza koje se krije suštinski albanski zahtev a to je da Srbija prizna Kosovo.
„To je jedna vrsta ogoljene albanske priče o njihovim zahtevima jer jasno je da oni hoće nezavisnost i da to žele da reše ove godine. Zapad je imao dvadeset i nešto godina da reši pitanje izbeglica i, kao što se zna, nije rešeno ni u Hrvatskoj a primljena je ta zemlja u EU, i ne vidim zašto bi menjali svoje ponašanje na Kosovu imajući u vidu da je nezavisnost Kosova proizvod upravo političke odluke Zapada,“ napominje Stanković.

Poenta je da ne bude više Srba na Kosovu

Upravo zato, ističe naš sagovornik, pitanje povratka izbeglica neće biti relevantno za Zapad u procesu dijaloga Prištine i Beograda i po pitanju statusa Kosova.
„Jer da se poštovala politika standardi pre statusa koja je zagovarana na početku 2000. godine i ta politika zaštite ljudskih prava bi dovela do povrataka Srba na Kosovo i Metohiju,“ napominje Stanković.
On ističe da Kosovo zanima samo da reši svoj status a posle toga nejasno je može li ih šta sprečiti da se priključe Republici Albaniji, a u toj priči nema mesta za „višak Srba“ na KiM.
Edita Tahiri - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2021
SRBIJA
Edita Tahiri optužila Kurtija da ispunjava "đavolski cilj Srbije"
„Nezavisno Kosovo znači Kosovo sa nevelikim brojem Srba ili, bolje da kažem, sa simboličnim brojem Srba sa tendencijom da ih ne bude uopšte. Da se ne zavaravamo, Tahiri je samo istakla šta je osnovni cilj albanske političke elite,“ smatra Stanković.
Zapad se zaključuje on, neće mešati u sve ovo jer smatra da neki zapadni političari sve ovo što Tahiri govori prećutno i podržavaju.

Srbi na tajnim poternicama a imovina im uzurpirana

Nebojša Čović bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju kaže da je ovo igra Prištine kojom žele da osiguraju priznanje od Beograda pa tek onda da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) što je, kako napominje, suludo.
„Konkretan cilj Albanaca sa prostora KiM je da proteraju sve Srbe čime bi dobili priču svršenog čina. Dodatni problem je i gde da se Srbi vrate? Više od 90 odsto srpske imovine je uzurpirano a i oni Srbi koji žele da se vrate ne znaju da li su na nekim tajnim poternicama Prištine, po kojim a su navodno počinili zločine,“ ističe Čović.
Čović međutim je i dalje uveren da će se Srbi vratiti na Kosovo i Metohiju, iako se, kako kaže, sa svih strana igraju opasne i mutne igre.
„Međunarodna zajednica treba da poštuje sporazume za koje je bila garant, ako ima snage, a kao nema onda postoje drugi načini kako određene stvari mogu i moraju da se rešavaju,“ napominje naš sagovornik.
Čović podseća da je polovina zapadnih političara koji su zagovarali nezavisno Kosovo bogato nagrađena od strane Prištine kroz razne takozvane privatizacije upravo srpskom imovinom, pa nije ni čudi što ćute na sve ovo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala