- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Sadašnji koncept BiH trajaće još par godina, treba rehabilitovati Bergerov pristup

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da će sadašnji koncept BiH, koji se pokazao kao neuspešan, trajati još par godina i da sa dolaskom druge američke administracije Republika Srpska treba da rehabilituje pristup nekadašnjeg američkog službenika Sendija Bergera koji je govorio o pripajanju Srba iz BiH Srbiji kao održivom rešenju.
Dodik je ocenio da je Berger, koji je 1995. godine bio visoki zvaničnik američke administracije, bio realista i smatrao da, ukoliko muslimani ne ubede Srbe da treba da ostanu u BiH, a Srbi u roku od tri godine ne iskažu želju da to učine, treba dozvoliti referendum o njihovom statusu i prihvatiti realnost da oni treba da se pripoje Srbiji.
Po njegovim rečima, Berger je smatrao i da bi to bilo održivo i trajno rešenje i usmereno ka očuvanju regionalnog mira.
Dodik je napomenuo da je sa druge strane bila grupa diplomata nekadašnjeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt na čelu sa Ričardom Holbrukom koji su smislili koncept koji se sada pokazuje kao neuspešan.
"Njihov koncept je u suštini bio lažan. Oni su ponudili Dejtonski sporazum, i u njemu dali određene koncesije svima, napravili su BiH od dva entiteta i tri naroda i rekli da smo mi ravnopravni, ali kasnije u implementaciji sve učinili da to nije tako" rekao je Dodik za TV "Hepi".
Prema njegovom mišljenju, današnja situacija je takva da su Hrvati potpuno nezadovoljni situacijom u BiH, a da su Srbi potpuno nepoverljivi prema tim "dobrim namerama", pre svega Amerike i njihovih saveznika, u kojima su oni, kako je rekao, ponudili sporazum, a onda sve učinili da ga izvitopere i pod plaštom funkcionalne BiH naprave unitarnu i centralizovanu zemlju.
"Mislim da dolazi vreme kraju tog koncepta, da će taj koncept možda još živeti par godina, dve-tri, dok je administracije Džozefa Bajdena. Sa dolaskom neke druge administracije mi treba da rehabilitujemo upravo ovaj Bergerov pristup i da ne bude to neka zloća, nešto što smo mi smislili, nego je to bio jedan realistički pristup, o tome je bila napisana studija" naveo je Dodik i podsetio da je Berger bio i američki sekretar za nacionalnu bezbednost, prenela je RTRS.

"Srpskoj više silom ništa ne može biti nametnuto"

Dodik je poručio da Republici Srpskoj više silom ništa ne može da bude nametnuto.
"Mi bukvalno moramo voditi bitku za oslobođenje, samo ovaj put nećemo puškama. Lakše bi prošli da je opozicija bila za to da nam se vrate nadležnosti", rekao je Dodik.
On je ponovio da su uslovi da se srpski predstavnici vrate u zajedničke organe BiH da iz pravnog života bude eliminisan zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, kao i da Republici Srpskoj budu vraćeni imovina, šume i poljoprivredno zemljište, prenosi RTRS.
Na pitanje šta je spreman da uradi za Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je spreman i da se ponizi, pa ako treba i da klekne i puzi, ali da to mora da bude u interesu Srpske, a ne da neko kroz njega hoće da ponizi Srpsku.
Dodik je rekao da veruje da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izgraditi odnos da Srbija Srbima u Republici Srpskoj automatski da državljanstvo Srbije i podsetio da Hrvati iz BiH imaju državljanstvo Hrvatske.
Dodao je da je odnos Srpske i Srbije najbolji do sada.
Dodik je naveo da Srbija i Srpska sarađuju na mnogim projektima, kao i na pomoći Srbima u Federaciji BiH, kao i da je Srpska dala Srbiji 150 megavata struje, koje će joj Srbija vratiti kada bude imala višak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala